Livmoderhalscancer Del 1

Nu ska jag ta mig tid att skriva om sjukdomen jag har/har haft. Det borde jag egentligen gjort innan behandlingen började, så ni visste mer från början. Det var tanken, men då ryggen och jag inte kom överrens blev det aldrig av.
 
Tänkte först kopiera direkt från internet, men det är alltid roligare om man berättar med egna ord. Delar upp all fakta om sjukdomen i flera inlägg för att ni inte ska lessna på all text och jag inte ska lessna på att skriva.
 
Dom två vanligaste cancerformerna som kan utvecklas i livmodern är livmodercancer och livmoderhalscancer. Livmoderhalscancer kan relativt unga kvinnor få, men livmodercancer uppkommer sällan innan 40 års ålder.
 
Vad är cancer?
 

Människokroppen är uppbyggd av många miljarder celler. För att kroppen ska kunna växa och leva vidare, måste de flesta celler regelbundet ersättas med nya. Det sker genom att cellerna delar sig. När cellen ska dela sig fördubblar den hela sitt innehåll och blir till två celler. Då har en exakt kopia av cellen skapats och den första cellen dör.

Oftast fungerar celldelningen eller så klarar cellens arvsmassa, DNA, själv av att reparera skador som uppstår.

Men någon gång får cellen en skada som den själv inte kan reparera, och den tappar då förmågan att kontrollera sin delning och tillväxt. Det kan leda till att cancer uppstår .

Det som kännetecknar cancerceller är bland annat att de fortsätter att föröka sig okontrollerat samtidigt som de inte dör när deras tid är ute. Ofta klumpar cancercellerna ihop sig och bildar en tumör.

 

Livmoderhalscancerns utveckling

 

Livmoderhalsens uppgift är att under en graviditet hålla emot tyngden från fostret. När barnet ska komma ut vidgas livmoderhalsen så att han/hon kommer igenom.

Livmoderhalsen och livmodertappen är täckta av två olika sorters celler. På livmodertappen möts dessa två cellertyper och slemhinnan på det området är extra känslig för bakterier och virus.

Cellförändringar kan uppstå i det området, vilket inte är ovanligt. Förändringarna delas in i lätta, måttliga och svåra. Lätta cellförändringar läker oftast ut av sig självt, utan att kvinnan märker något alls. Måttliga och svåra cellförändringar har desto svårare att självläka. Cellförändringar utvecklas ofta långsamt och  från en lätt cellförändring till en fullt utvecklad cancertumör kan det ta 15 år.

 
Om tumören/cellförändringen inte behandlas sprider den sig till omkringliggande organ. Cancercellerna kan även spridas via blodet till organ som lever, skelett och hjärna. 
Det finns 4 olika stadier av spridningen.
Stadie 1 är(om jag minns rätt, hittar inte denna info på internet) att det "endast" är cellförändringar
2 = Fullt utvecklad tumör
3 = Cancern har spridit sig i buken
4 = Cancern har spridit sig vidare i kroppen.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0