Svenska bönder

Tittade nyss på Uppdrag Granskning, som idag handlade om Arla och böndernas knepiga situation. Blir så förbannad på att inte mjölkbönderna, som gör grovgörat, inte får mer betalt för varje liter mjölk dom producerar.
Jag har relativt god inblick i hur det är att vara bonde, och jag kan ärligt säga att få jobbar så hårt. Varje dag, alla dagar på året. Ständig jour om något skulle hända och aldrig speciellt fasta arbetstider. Och ändå går det knappt runt, om det ens går runt.
Djurhållningen i vårat avlånga land är knappt jämförbar med dom flesta andra länder i världen och dom regelbundna kontrollerna av djur och gård är hårda. Trots att vi sköter våra djur bättre än dom flesta står vi nu och ser på när bonde efter bonde säljer mjölkgården. Känns det inte lite fel?
 
Varje gång jag är ute och cyklar/går/joggar ser jag betesmarker som sakta växer igen. Slyträden tar över på nolltid och vårt vackra landskap är snart ett minne blott. För mig som är uppvuxen på gård med friska, välmående djur och betade marker känns det rent utsagt förjävligt.
 
Under dom senaste åren har det tagit allt längre tid för mig att handla mat. Varför?
Jo, för var dag som går blir jag allt kinkigare med varifrån varan kommer. Förr kunde det slinka ner en dansk fläskfilé eller liknande i kundvagnen, men aldrig igen. Jag tittar på allt från pålägg och köttbullar till gräddfil och ost. Ibland finns inget svenskt av varan jag ska ha, men om det finns försöker jag alltid köpa svenskt.
Jag har bra mycket bättre koll på hur våra svenska djur lever, än djuren i våra grannländer eller övriga Europa.
Jag vill äta kött från friska, välmående djur och dricka mjölk från kor som haft det bra. Dessutom känns det då bra mycket bättre att äta och dricka varor som kommer från Sverige än övriga länder på grund av transporterna. Ju mer närproducerat, desto bättre!
 
Köttet vi äter nu och många månader framöver kommer dessutom från föräldrarnas gård i grunden, eftersom både tjurarna och fåren fötts och växt upp där. Dessutom var jag själv med och lastade djuren och körde dom till slakteriet. Alltså har jag och mina föräldrar följt hela kedjan från födsel till köttbit(om man räknar bort själva slakten) och aldrig är väl kött godare än det man producerat själv!?
 
Köp svenskt och så närproducerat som möjligt. Gynna våra svenska bönder så gott ni kan!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0