Visdomsord

 
- Livet är till för att levas, inte bara överlevas -

Hovslagare

Igår kom hovslagaren för att verka och sko hästarna. Bad Helene att känna och klämma lite extra på Bullens bakhovar för att se om han visar några tecken på smärta.
Misstänker ju nämligen att Bullen har ont någonstans då han numera inte gärna vill galoppera på hårt underlag. Kanske är det åldern som säger sitt, han sprang ju trots allt på travet i nästan 10 år..
 
Hon hittade inget uppenbart fel. Inga tunna sulor, inga större täcken på smärta eller ömhet. Ska därför ringa veterinären så att hon kan kolla, kanske är det ryggen?
Har låtit honom vila på sista tiden. Visst, han visar inga tecken på smärta om jag rider honom lugnt, så visst kan jag rida honom. Men jag ligger lite lågt ett tag.
 
 
 

Matlagning

Väntar på att min viltgryta ska bli klar. Doftar underbart!
 
När middagen är avklarad bär det av hem till Elin och Kemppi för fika och titta på tv. Ikväll ska vi kolla på Beck, en vana jag och Johnnie har sen långt tillbaka. Det var nämligen så det började mellan oss! Jag kom hit och så satt vi på söndagkvällarna och kollade på Beck. Första gången jag sov här berodde det på att vi somnade mitt i filmen :)
 
 

Lååång promenix

Sådär ja, 1½ timmes promenix i rask takt med vovven. Hade tänkt gå en sväng på ca 4-5 km, men det blev några km till av bara farten.. Både jag och Viggo har mycket överskottsenergi att göra oss av med!
 
Till skillnad från alla andra här i trakten gick jag promenaden när det började mörkna. Tycker att det är mysigt när månen lyser upp vägen framför mina fötter, och lugnet lagt sig över skog och mark.
 
 
Nu har jag satt mig i soffan och planerar att skutta in i duschen och värma mig lite. Men först lite välförtjänt skräpmat! Ser just nu lyserna från Johnnies lastbil ute på vägen, och det betyder att det är dags för mat! Det kurrar i magen :)

Duktiga Mirran

Vilket underbart höstväder vi har idag! Perfekt på en lördag då man är mer eller mindre ledig :)
 
Dagen började som vanligt på ridskolan. Hoppning stod på schemat, berättar mer om det sen. Efteråt åkte jag hem till mamma och pappa för att rida mina pållar.
 
Började med Mirran, som var ovanligt lätt att hantera. Dock var hon väldigt tittig, och allt var extremt läskigt idag. Brukar vara så när jag inte ridit henne på ett tag..
Dessutom blev vi fullständigt utskällda av 2 hundar i en trädgård och Mirran flög i luften. Blev riktigt förbannad, för ägaren till dessa hundar(hon har en hel uppfödning) verkar inte ha nån pli alls på sina djur. Man säger väl ändå åt sina hundar att knipa käft? Nä, efter ett bra tag då jag hoppat av och börjat leda förbi en väldigt nervig Mirran kikar hon ut och säger mjukt och snällt åt hundarna, som självklart inte bryr sig ett dugg om henne. Skärpning!
Har även hänt att hundarna tagit sig ut på vägen och jagat mig när jag ridit förbi..
Blir så jäkla förbannad på vissa djurägare..är absolut inte perfekt själv, men jag säger alltid åt hunden att vara tyst om jag hör honom skälla!
 
 
Nu har jag tankat min kropp med flingor och choklad, så nu blir det långpromenad med vovven!

Brunstiga kor

Jättekul att mjölka brunstiga kor som bokstavligen doppat juvret i dynga..
 

Dagens jobb :)

Idag har jag hunnit med rätt mycket på jobbet. Känns alltid bra att ha hunnit det man ville hinna på en fredag, så att man kan ta helg och vara nöjd med sig själv!
Chefen var på möte mitt på dagen, så jag fick jobba helt självständigt. Skönt, för då kan jag planera mina uppgifter så att jag blir så effektiv som möjligt!
 
 
Tycker att det är riktigt kul att jobba just nu. Jobbar gärna lite mer än nödvändigt till och med! Så jag ser fram emot nästa vecka.

Hemma från jobbet

Sitterv här hemma i soffan och kollar på tv. Johnnie hade ätit så jag fixade bara mat till mig själv idag, matjessill(trodde det stavades mattjesill eller matjesill, men enligt förpackningen stavas det matjessill) och potatis. Tycker att det är jättegott, men Johnnie håller inte med. Därför lagar jag den rätten när jag ska äta själv.
 
Har börjat äta fisk väldigt mycket på senaste tiden. Trodde jag aldrig om mig själv! Har aldrig gillat fisk, men har nu hittat några recept som funkar riktigt bra.
 
Efter middagen blev det choklad till efterrätt. Mums! Det bästa med den här chokladen är att Johnnie inte gillar den, så jag får ha den för mig själv :) Hehe..
 

Morgonpromenad

Idag gick jag en härlig morgonpromenad med vovven. Ska helt klart bli en vana! Hade gärna joggat, men känner av en förkylning som jag inte vill "spä på".
 
 
Tycker att det är mysigt att vara ute och gå/springa/rida när det är lite kyligt ute, sålänge man har bra med kläder. Man känner sig duktig, slipper insekter och svett, och upplever en väldigt skön känsla när man kommer in i värmen!

Stövelköp

Fick frågan om vart jag köpt mina nya stövlar. Glömde skriva det senast.. Självklart är det Skopunkten! Dom har alltid nåt som faller mig i smaken. Både priser, utbud och modeller passar mig :)
 

Visdomsord

 
- När förändringens vindar blåser bygger en del vindskydd,  medan andra bygger väderkvarnar -

Kalvar

 Idag flyttade vi om bland kalvarna och några små busar fick en ny, stor box i ladan. Kalvstallet är nämligen fullt för tillfället :)
 
 
Vi tog ju hem kvigor och kor från betet igår, men en kviga hade kalvat och därför dragit iväg på egen hand. Vi lämnade henne och åkte tillbaka efter att vi lämnat dom andra djuren hemma. Hittade först inte på henne, men tillslut hittade Lasse henne med sin kalv.  
Hon vad dock väldigt uppstressad och sprang iväg om han kom för nära henne och hennes kalv. Idag åkte vi dit och fick tag i kalven. Samtidigt lämnade vi av 2 kor vi tog hem igår, som ska få lugna kvigan. Imogon gör vi ett nytt försök att ta hem henne.
Förhoppningsvis är korna samarbetsvilliga och tar med sig kvigan upp på djurkärran.
 
Imorgon ska jag även klippa kvigor och kor. Hann inte idag!

Massor av jobb idag!

 Idag har jag jobbat förmiddag eftersom vi skulle provmjölka. Det innebär att Lasse mjölkar och jag tar prov på mjölken och skriver ner hur mycket kon mjölkar.
Sen tänkte vi testa att ta in dom sista djuren vi haft ute på bete. Gick strålande!
 
Bilden visar min chef som sätter på halsband på kvigorna inne i djurkärran, så att vi kan binda upp dom i gamla ladugården. Det är oftast trångt bland djuren på kärran, så Jon brukar krypa runt på deras ryggar för att undvika att bli klämd..  
 
Det var väldigt lerigt ute i hagarna, så det var skönt att få in djuren. Började på att klippa dom när vi bundit fast dom, men halvvägs började klippmaskinen strula. Troligen är skären slut, så vi ska handla nya imorgon.
Tycker att det är kul att klippa djuren, dom blir så fina!
 
Vanligtvis åker jag hem vid 12, men idag var jag kvar fram till 15.30! Lång, men rolig dag :)
 

Boll!

Nu har Flamman fått en fin boll att leka med! Det roliga var att hon direkt stegade fram till bollen och började undersöka den, medans Tussa tyckte att den var jätteläskig. Hon hade minsann aldrig under sitt 34-åriga liv sett nåt liknande, och det innebär att den måste vara köttätande..
 
 
Flamman har fortfarande väldigt mycket respekt för den, men snart börjar hon nog leka med den..

Klackar

Åkte till stan en sväng idag. Handlade lite smått och gott, bland annat 2 nya stövlar. Mina förra har gått sönder, och nu på hösten säljs det mycket snyggt.
Båda stövlarna har höga klackar, precis som jag vill ha det :)
 
 
Passade även på att klippa mig, så nu är jag riktigt höstsnygg!

Visdomsord

 
- Några drömmer om framgång, medan andra håller sig vakna -

Boll

Nu har jag beställt en boll till Flamman! Ska bli så kul att se henne utforska den :)
 

Betet

Snart är det dags att stalla in dom sista djuren. Då blir det inge mer beteskoll de här året :)
 
Tycker att det är väldigt mysig att kolla djuren på betet under somrarna. Varesig det regnar eller är soligt. Dessutom får man massor av motion!
 

Mys

Har precis haft lite söndagsmys med Johnnie. Levande ljus, god mat och solsidan på tv, härligt att avsluta dagen så :)
Nu är man redo för en ny arbetsvecka!
 

Barnvakt

Blev hastigt och lustigt barnvakt här hemma. Johnnies bror kom över för att greja med en bil, och hade två av sina barn med sig. Dom busade runt ute först, men började sen frysa. Då tog jag med dom in, och just nu sitter vi och kollar på film.
Eller rättare sagt: älsta tjejen kollar på film, den yngre är överallt och jag sitter med datorn i knät.
Snacka om att det är jobbigt att passa barn när man inte är van!
Den äldre sköter sig fint själv, men den yngre måste jag passa hela tiden. Hittade henne nyss med en penna som hon klottrade med i ett skrivblock. Överallt..
Haha, ungar!
 
Nä, nu måste jag vakta vidare. Tjao!

Hästsöndag

Idag åkte jag till stallet och spenderade några timmar där. Först gjorde jag iordning Mirran och red en sväng på henne. Kände att det var bäst att ta henne först då jag har som mest tålamod.
Hon var riktigt jobbig, men det var inte helt oväntat eftersom jag inte ridit henne på länge.
 
Sen tog jag ut Bullen på en kort promenad. Passade på att ta några bilder:
 
 
Till sist gick jag en sväng med Tussa och Flamman. Gick bra till en början, men sen började Flamman bråka allt mer. Hon knuffades, drog och sparkade med frambenen. Bestämde mig för att vända hemåt då, för det verkade vara det som var problemet. Nog för att hon är lite fånig ibland, men då var hon hemsk. Sprang nästan över mig flera gånger.
På hemvägen näst intill släpade Tussa mig hem. Man märker ju varifrån Mirran fått sin otålighet.. Inga fel på den gamla damen alltså!

Lera

Värsta med höst och vår? Blöta och leriga hästar! Men nu har Bullen och Mirran fått täcken :)
 
 

Hip-hop

Idag snodde jag Johnnies keps och diggade hip-hop :)
 
 
 

Julmarknad

Idag åkte jag och Johnnie på Julmarknad. Mysigt att gå och kolla, men det var väldigt mycket folk. Funderar på att gå en sväng imorgon med, med hopp om att det är mindre folk då. Var lite intresserad av några ätbara saker och lite annat skoj.
 
Johnnie köpte godis, korv och lingonglögg. Gott :)
 
När vi kollat allt på marknaden besökte vi gamla stallet på herrgården där hembygdsföreningen håller till. Vi hade egentligen inte tänkt gå in, men en gammal farbror satt vid ingången och började prata med oss. Tillslut blev vi så sugna på att gå in att vi gick en sväng bland gamla hästvagnar, selar, brandbilar och foton. Det var jätteintressant!
Mamma gillar gamla hästvagnar, så man kände sig som hemma :)
 
Nu sitter jag här i soffan och dricker öl med favvograbbarna. Trevligt!

Dagens ridlektion på Wally

Har precis kommit hem från ridskolan. Fick rida Wally idag, en stor korsning mellan halvblod och kallblod.
 
Idag var det bland annat tempoväxlingar som stod på schemat, och det gick sådär. Jag är sällan nöjd när jag ridit, och tycker alltid att vi kan prestera bättre än vi gjorde, vilket både är en bra och dålig egenskap. Bra eftersom jag då strävar framåt och vidare, men dålig eftersom det sakta bryter ner en om man inte känner framsteg.
 
Är som vanligt inte nöjd då jag mest tyckte att jag och Wally bråkade, men då och då kändes det riktigt bra. Så jag har nåt att vara nöjd över i allafall.
 
Nu ska jag äta och göra mig klar, för senare ska jag gå på julmarknad. Lite väl tidigt, jag vet..
 
 

Hård vinter?

Det sägs att när rönnarna har mycket bär, blir det en hård vinter. Om det stämmer, blir det ingen roligt vinter i år. Har nämligen sett mycket rönnbär..
 
 
 

Kyligt jobb

Även om det är lite kyligt nu när vintern närmar sig, tycker jag att hösten är riktigt fin. Jag har verkligen insett det härliga bakom all lera, kyla och mörker.
 
Går rätt bra på jobbet också. Går lite upp och ner, och stundtals har jag velat säga upp mig. Vet inte om det bara är en period eller om det verkligen är dags att byta jobb, vi får väl se. Gillar ju det här jobbet, och tror inte jag han hitta nåt som är så mycket bättre. Samtidigt måste man väl kolla det först innan man vet om det är så :)
 
Vi håller just nu på och stallar in djur inför vintern. Höstvetet är sått och enligt chefen ligger vi relativt bra till. En del dräktiga kor och kvigor går fortfarande kvar ute och njuter av hösten. Majsen ska snart skördas, men det blir rätt sent då den här sommaren inte gynnat majsodling alls.
 
Här kommer några bilder från igår då 1205 kalvat:

Visdomsord

 
- Den som aldrig går vilse hittar inga nya stigar -

Våran nya fina kalv :)

En av favoritkorna har fått en jättefin kalv på jobbet. När jag var dit och kollade till dom visade den lilla kvigkalven att hon var nåt alldeles extra.
När jag satte mig på huk och fotade dom gick den lilla fram och tittade närbild på mig. Sen gick hon med bestämda steg iväg, medans modern oroligt gick efter. Måste ju vakta sin kalv :)
 
Sen sprang kalven runt och skrämde kvigor, jagade upp sin mor och busade runt. Har aldrig sett en kalv smyga fram till en kviga och sen hoppa fram så snabbt att kvigan nästan satt gräset i halsen.
 

Besikta bilen

Idag gick jag upp tidigt för att åka till stan och besikta bilen. Hann dock inte tvätta den innan, så det var lätt den skitigaste bilen på området!
 
 
Blir ombesiktning, men det var mest småsaker(enligt mig). En spindelled var väldigt dålig, men annars var det ett lyse, reg.skylten och nåt mer som jag inte kommer på just nu.
 
Bilen har gått långt, så man får räkna med lite fel!

Slösöndag

Sitter och slappar i soffan just nu. Solen skiner ute och jag ångrar lite att jag drack och var uppe sent igår. Man är så sliten dagen efter! Och ändå drack jag inte mycket..
 
Har mycket städning på schemat idag, så jag kommer nog inte få njuta mycket av vädret.
 
Nä, bäst att köra igång så att man blir klar någon gång!
 

Avmaskat hästar

Igår, efter ridlektionen på ridskolan, åkte jag hem till mamma och pappa för att städa i stallet, avmaska hästar och släppa dom i en ny hage.
Allt gick jättebra och det var skönt att få det gjort.
 
Här kommer 2 bilder på "stor och liten". Flamman(Fire Princess 1 år) och Tussa(Pontussa 34år)
 
Det var svårt att få bra bilder, för Flamman var okoncentrerad och Tussa var väldigt otålig...

Foton

Idag passade jag på att fota korna och kalvarna hemma hos mor och far. Det fina vädret gjorde att jag blev sugen på att ta lite bilder.
Här kommer några av favoriterna:
 

Fest hos Johnnies syster

Har precis kommit hem från en trevlig liten fest hos Johnnies syster. Johnnies närmaste var där, alltså bröder, föräldrar m.m.
Vi blev bjudna på både mat och fika, och drickan var dom heller inte snål med. Skulle egentligen vara nykter, men blev så sugen på vitt vin att jag gav efter. Johnnies mamma hade lovat att köra om vi ville ha skjuts.
 
Johnnies bror har nyligen fått tvillingar, och en av dessa langade han över till mig. Förut satt jag på helspänn när jag höll en så liten unge, men nu har jag vant mig. Har övat på Elins och Kemppis lilla Svea!
 
 
Han låg så snällt och sov nästan hela tiden, men mot slutet började han vakna till. Men en napp hjälpte när han började bli gnällig. Sen fick hans mor ta över och mata den lilla.

Kallt

Sitter just nu och äter frukost. Ska till ridskolan sen, men just nu lockar sängen väldigt mycket då det är kallt ute. Var nollgradigt när jag klev upp, så nu är vintern verkligen på gång.
 
Det var så kallt att jag gjorde iordning te, vilket jag bara dricker när jag är förkyld eller frusen :)
 
 
Nä, nu måste ja åka. Tjao!

Trött kossa

Kan vara väldigt intressant att kolla på sovande kor. Det är väldigt ofta jag undrar hur sköna deras sovställningar är.. Här har vi ko nr 919 som sover djupt. Hade det varit jag som sov sådär, hade min nacke varit totalt obrukbar några dygn framöver!
 
 

Fin tjurkalv

En av mina favoritkor(1031) har fått en jättefin liten tjurkalv. Kolla in hans böjda öra, måste ha legat konstigt i sin mors mage :)
 

Massor av jobb!

Blev en lång dag idag. Trots att jag kom till jobbet extra tidigt för att hinna allt, blev det ändå tajt med tid.
 
En ko och en kviga hade kalvat ute på betet(som dom får göra på sommar och höst) så dom skulle fångas in och köras hem. Kon gick det jättebra med, men kvigan var lite knepigare. Först och främst tog det ett tag att hitta kalven, fånga in den och bära den till djurkärran.
Sen tog det ytterligare ett tag att inse vem modern var då ingen "gjorde anspråk" på kalven. Vanligtvis brukar det vara uppenbart vem som kalvat, men inte i de här fallet.
 
När vi förstått vem som fått kalven skulle hon fångas in. Jag hade brådis då mjölkningen närmade sig. Skulle hinna äta innan. Vi tog ut henne på vägen och lastade henne där, enklast så och det gick jättebra. Hon brydde sig nämligen inte alls om kalven och då har man inget lockbete. Men 3 personer och stängsel på sidorna gjorde att hon klev på direkt. Skönt!
 
 
Chefen hjälpte mig att fösa kor, så jag kom igång med mjölkningen i tid. Allt flöt på bra och jag avslutade dagen med att klippa lite installade sinkor. Brukar vanligtvis åka hem direkt efter mjölkningen men kände för att klippa lite :)
Så nu är jag väldigt möjd med min arbetsvecka. Har hunnit med mycket! Och nästa vecka är det full fart igen.
 

Gråter floder..

Läste just detta på internet...
 
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.115826-sebbe-visste-att-han-snart-skulle-do?ref=fb
 
...och grät floder. Nog för att jag har lätt att gråta, men den här familjens berättelse håller nog inte många ögon torra.
Tur att inte Johnnie är inne just nu, han hade nog blivit orolig över min plötsliga gråtattack!
 
Tips: Hämta näsdukar innan du läser..

Taadaaa!

Kor är vigare än man kan tro..Men kliar det så kliar det!
 
 

Senaste nytt på hästfronten

Vill  först och främst tacka för den fina kommentaren om att Bullen är fin :)
 
Sen kan jag fortsätta inlägget med att berätta "senaste nytt" på hästfronten hemma hos oss.
Hästarna ska avmaskas för första gången på många år, vilket känns ovant. Vi växelbetar med kor och får, så vi har inte mycket parasiter på våra beten. Men nu har vi kollat hästarna och nu behövs det en sväng med avmaskningsmedlet.
 
Har även pratat med min veterinär om Bullen. Har märkt vissa förändringar hos honom som känns lite oroväckande. Han vill nämligen inte längre galoppera på hårt underlag(har nämnt det förr) och jag misstänker att han har ont.
Veterinären rådde mig att låta hovslagaren kolla extra noga på hans hovar, kanske är han öm där? Kom på när hon nämnde hovarna att han faktiskt betett sig lite konstigt när jag kratsat bakhovarna. Nåt jag inte riktigt tänkt på tidigare.
Om inget är fel med hovarna ska veterinären komma ut och kolla igenom honom.
 
Hovslagaren kommer i slutet av oktober, och eftersom han inte visar nån hälta kommer jag inte skynda på besöket. Men jag kommer hantera honom sparsamt tills dess.
 
 

Visdomsord

 
- I varje motgång finns ett frö till framgång -

Hemsida

Hittade en bra hemsida häromdagen för oss som äger/rider en ridtravare. Ridtravare är ju som dom flesta vet lite speciella att rida, och det kan ta ett tag att lära sig hantera dom på rätt sätt under ridningen.
 
Tyvärr finns det många fördomar om ridtravare, men de kan jag ta upp en annan gång.. Vill i alla fall tipsa om hemsidan, så att likasinnade kan hitta dit :)
 
www.ridtravare.ifokus.se
 
 

RSS 2.0