Landet som inte längre är.

Häromdagen visades dokumentärfilmen "Landet som inte längre är" på tv. Har sett den förr, men det var så längesen att jag kände för att se den en gång till.
Den handlar om en familj och deras liv på en liten gård i Småland. Han som gjort filmen har följt livet på gården under sammanlagt 31 år, en väldigt ovanlig dokumentärfilm med andra ord.
 

Filmen får mig att verkligen beundra den äldre generationens bönder. Dom har slitit hårt, varje dag, i större delen av sina liv. Deras djupa rynkor skvallrar om den dagliga utevistelsen i alla väder och deras sega, starka kroppar har formats under många års varierat jobb.
För det är just de dom är, sega. Och framförallt: envisa!
Förr, för ca hundra år sen, gjordes mycket för hand på gårdarna. Hästen var bondens bästa vän och korna hans leverbröd. Korna hade sina egna namn och sin egna plats i ladugården. Jordarna brukades med hjälp av den trogna arbetshästen som snällt drog plogen fram och tillbaka, fram och tillbaka. Frun i huset gjorde allt från korv och köttbullar till saft och sylt. Från grunden. Tänk vad mycket kunskap och visdom som går i graven nu när den gamla generationen somnar in.
 
Jag vet att tiden har sin gång och att vi lever i nutid nu. Med maskiner, mobiler och datorer överallt. Det är självklart till en stor hjälp och vi slipper slita ut oss som förr i tiden. Eller?
Den yngre generationen spås bli den första generationen som kommer bli yngre än sina föräldrar. Detta på grund av alla dessa hjälpmedel vi har nuförtiden. Ungarna sitter hellre inne och tittar på tv, spelar tv/dataspel och leker med sina mobiler. Dom vet knappt varifrån mjölk och ägg kommer ifrån och dom äter/dricker sig feta på chips och cola.
Folk är så otroligt rädda nuförtiden för vardagsmotion. Ska man motionera måste man ränna till gymmet, ska man till grannen 1 km bort tar man bilen.
 
Vet inte hur många gånger folk sagt: "Va? Har ni ingen diskmaskin? Hur fasiken står ni ut!?"
Det är inte jobbigt att diska lite, det kan till och med vara avkopplande. Kan till och med våga påstå att det inte tar speciellt mycket längre tid att handdiska än att plocka in i diskmaskinen. Folk får det dock att låta som om det inte går att leva utan diskmaskinen. Kan förstå om det kan vara skönt om man är sisådär 6 stycken i familjen, men är man 2-4 stycken klarar man sig utmärkt utan. Gäller bara att ta en stund till disken varje dag.
Detta har jag varit dålig på tidigare, så det har lätt blivit ett diskberg. Men jag vet massor av personer som har maskin men ändå har hela diskbänken full av disk...
 
Folk numera är extremt lata med andra ord. Allt ska skötas så snabbt och smidigt som möjligt, utan en tanke på vår egen hälsa, natur eller plånbok.
Jag är inte perfekt själv, det ska gudarna veta. Men jag har börjat tänka på det allt mer. Framförallt nu när jag har en liten grabb att uppfostra. Jag vill så gärna att han ska vilja röra på sig, komma ut i friska luften och inte alltid välja den lättaste vägen.
 
Jag vill tillägga att även dagens bönder är riktiga kämpar. Dom går upp tidigt och jobbar hela dagarna. Inget 08.00 till 16.00-jobb där inte. Och trots moderna maskiner, mjölkanläggningar och datorer får dom ändå slita hårt för att hålla igång gården. Deras kunskap och talang för allt från maskiner till mjölkkor är oslagbar! Inget jobb jag kan tänka mig är lika varierande som bondens, och inget jobb ger lika bra vardagsmotion och kunskap om det mesta praktiska man kan tänkas behöva veta.
Ha det i åtanke nästa gång du klagar på en bonde.
 
Kan förövrigt rekommendera "Landet som inte längre är". Man kan inte annat än beundra dom. Inga klagomål över småsaker där inte.  
 
Läs mer om dokumentärfilmen här:
 http://www.gerdehagfilms.com/land-no-more-landet-som-inte-langre-ar

Kommentarer
Postat av: MATILDA

Gott nytt år på dig! Hoppas du hade en bra nyår =)

Svar: Gott nytt år på dig med!
Info om mig!

2014-01-01 @ 13:54:06
URL: http://matildays.forme.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0