Uppdatering

Sitter här och kollar på Bravehart. Det är en av mina favvofilmer, helt klart. Är väldigt förtjust i Skottland, så det är säkert mycket därför. Och säckpipa, vilket underbart instrument!

Brorsan har hört av sig och han tror att han fått ordning på min dator. Ska försöka hämta den imorrn, så kan jag förhoppningsvis komma igång och uppdatera oftare igen. Just typiskt att detta hände nu, när jag egentligen har som mest att skriva om! Jul, nyår och allt runtomkring.

Morgondagen är fullbokad med diverse saker, så som städning, hästskötsel och matlagning. 7 gäster ska komma över på eftermiddagen och äta middag med oss, precis som tidigare nyårsaftonar. Jag får berätta mer om det sen.

Åsa ringde igår och berättade att Fölis gjort illa sig. Hon hade skurit upp benet på nån sten eller gren. Jag åkte dit efter jobbet för att ta mig en titt, har ju sett mycket eftersom jag jobbar med kor och kan därför rätt bra bedömma skadan.
Var svårt att se djupet, men det såg ytligt ut. Vi avvaktar och håller koll. Det kan svullna lite, men hon visar inga tecken på hälta eller annan smärta. Får se hur det ser ut efter helgen.

Jaha, vad har jag mer att säga då? Kan inte komma på nåt mer värt att ta upp just nu.

Jag återkommer förhoppningsvis imorrn :)


Datorproblem

Nu kan jag iaf komma in på internet, men jag kan inte ladda upp bilder och internetanslutningen är urusel...Så ni får stå ut med få uppdateringar och inga bilder en tid framöver. 

Ska ta det från början..

Johnnie tappade min bärbara dator med "internetpluggen" före. Det resulterade i att USB-uttaget, eller vad de nu kallas, bröts sönder och "internetpluggen" blev alldeles sne. Internet ville inte funka i nåt annat uttag, så det blev lite knepigt.
Har lämnat över datorn till brorsan som ska se om han kan få ordning på den.

Johnnie har köpt en liten bärbar dator att ha i lastbilen, och det är den jag använder just nu.

Nu ska jag sova, hörs sen!

Problem

Hej! Tyvärr får bloggen sova nu några veckor över jul och nyår pga problem med datorer och internetanslutning. Så de är ingen idé att ni går in här allt för regelbundet den närmaste tiden. Återkommer såfort jag kan, och berättar mer då. Detta skriver jag från Mobilen, Men har ingen ny, snabb mobil så några fler uppdateringar från den här blir de inte. Går för segt! God jul och gott nytt år på er, kära lärare!

Klippt ko

Idag klippte jag några kor på jobbet, och kände mig lite busig. Här får ni ett smakprov på resultatet:



Ska klippa mer imorrn, och får ta mer bilder då :)

Det är kul att klippa kor, för med lite fantasi kan resultatet bli riktigt häftigt.

Julshow

Idag var jag på den julshow som ridskolan fixar. Luciatåg, maskeradhoppning och höjdhoppning bland annat. Fick mig ett gott skratt emellanåt! Kul att folk kan bjuda på sig själva!


dressyr

Red Bullen idag när det var så fint väder. Underlaget var bra på åkrarna, så det blev ett dressyrpass. Bäst att öva nu när vi ska rida dressyrprogram på fredagens ridlektion!

Red lite skänkelvikningar, fram-och bakdelsvändningar och tempoväxlingar som uppvämning. Sen jobbade vi lite med galoppen, försökte samla honom lite och öva på att fatta vänster galopp. Höger galopp fattar han direkt.

Mot slutet mjuknade han ordentligt, och då brukar jag börja avrunda. Vill berömma honom när han mjuknar genom att trappa ner passet då. Planerar att med tiden jobba honom längre och längre i form innan jag avslutar passet, så att han får kondis och rätt muskler.
Hittills är han så pass "ny" inom dressyren, så jag vill inte köra för hårt med honom.





Måste klippa honom igen, för nu är han bra lurvig igen!
Funderar på att klippa honom något mer denna gång, då han svettas så otroligt mycket. Ska fundera lite..

Förra gången han klipptes:


Funderar nu på att klippa honom såhär:
        

Fint klipp

Hittade den här filmen på youtube, och jag tyckte den var riktigt gullig! Man ser verkligen hur försiktig hästen är :)



Sen kan man ju alltid tjata om säkerhet osv osv, men man känner sina egna djur bäst. Man får själv gå efter sitt sunda förnuft och magkänsla. Har sett ryttare falla av under hopptävlingar, och hästen har riskerat sin egna hälsa för att inte trampa på sin ryttare. Då snackar man ömsesidig kärlek och respekt.

Youtube

Satt och kikade lite på youtube idag och hittade ett klipp med min morbror! Tänk vad man kan hitta på..


Tvättstugan

Av nån konstig anledning blir jag ofta sugen på att städa på kvällen. Har därför huggit in på tvättstugan. Ser nämligen ut som om andra världskriget dragit fram där..

Tvättmaskinen jobbar för fullt, och jag har gett mig på den stora högen ovikta kläder, handdukar och sängkläder. Har väntat alldeles för länge med att ta tag i tvättstugan!



Får ta en "efterbild" också, så ni får se hur det ser ut när det är rent.

Snowboard

Är jättesugen på att åka snowboard igen! Får dra ihop ett gäng snart och åka till nån rolig backe :)




Dressyrprogram

Nästa fredag har vi terminsavslutning på ridskolan. Då ska vi få rida dressyrprogram! Jag ska förhoppningsvis ta med Bullen och rida LC:1 med honom. Kommer bli både intressant och roligt! Bullen är ju nämligen inte riktigt nån dressyrhäst än..

Har precis kollat upp programmet och ska lära mig det nu. Har kunnat det, men de var många år sen..


Möte med hela flocken

Idag släppte vi ihop fölet med dom 2 andra hästarna. Tidigare har hon bara gått med Teckla. Först fick fölet och Teckla komma ut i hagen, sen ledde vi ut letarstoet. Inga problem där, så vi gick tillbaka till stallet och hämtade Pia.

Sur Pia som fick stå kvar i stallet ensam ett tag..


Inga större problem där heller. Lite sura miner, men det räknar man ju med. Dom måste ju markera rangordningen. Pia nöp fölet i baken, men inget värre.







Ikväll tänkte jag åka över till Åsa och greja lite med fölet.

Fölis och mamma Sessan

Idag efter jobbet åkte jag över till Åsa för att hjälpa till lite. Gullade lite med Fölis innan jag började hjälpa till med mockningen. Vilken underbar liten häst! Så otroligt lugn och snäll!

Hon blir dock väldigt upprörd om vi flyttar på Teckla, som blivit lite av hennes nya mamma i nya stallet. Men annara håller hon sig helt lugn.



Träffade Susan på ridskolan idag, och stod en lång stund och pratade om våra hästar. För dom som inte vet: Susan äger mitt föls mamma, Sessan.




Sessan är en underbar häst med helt rätt lynne. Snäll och lugn att hantera, men har en hel del energi när man rider. Det var därför jag var så intresserad av hennes föl. Hoppas att fölet ärvt sin mors gener! Med tanke på lugnet hos fölet såhär långt, tyder det på att en hel del gener från morsan förts vidare. 

I alla fall, Susan ville jättegärna komma och hälsa på Fölis. Vi ska försöka ta det nån helg framöver. Kan tillägga att jag har Susan att tacka för mycket av Fölis lugn. Hon har pysslat om den lilla hela sommaren :)

Uteritt

Red ut på Bullen idag innan jobbet. Han verkade vara riktigt glad över att få skritta vägen fram i den lilla snö som fallit. Trots att han nu har 4 broddar i varje hov, tog jag det rätt lugnt. Litar inte på väglaget såhär års..



Mysigt med lite snö iaf, för runt jul måste de få vara lite snö. Gillar annars inte alls vinten, mest pga kylan. Så mycket snö som det kommit senaste vintrarna är lite extremt, men lite snö får gärna komma!

Less

Idag hade jag en sån där "gud-va-less-jag-är-på-allt-dag".

Åkte till stallet för att rida en sväng, men det blev inte som tänkt. Först satte jag i broddar, vilket tog ett litet tag. Skönt att ha en gammal travhäst, för dom är så vana vid att man grejar med deras hovar.
Men trots broddarna tyckte jag att han halkade för mkt på grusvägen, så jag red på en åker. Barbacka.
Tränade lite skänkelvikningar,  fram-och bakdelsvändningar och tempoväxlingar.

Åkte sen till jobbet, utan ens lite lust att jobba. Vissa dagar vill man bara stanna hemma.. Det fanns ingen speciell anledning, bara känns så nån gång ibland. Allt kan inte vara kul jämt!



Mycket berodde nog på kylan, för jag blir så omotiverad när det är kallt. Vill bara kura ihop mig under en filt..

När jag väl var klar med mjölkningen och trodde att jag skulle få komma hem i tid, var en kviga precis i startgroparna för att börja kalva. Fixa box, flytta henne och sen: taaadaaa! dags att åka hem :)

Nu ska jag iaf, efter att ha lagat en god middag, krypa till kojs.

Älsklingen min :)

Den här bilden hade Johnnie skrivit ut och lagt på sängen en dag när han jobbade eftermiddag. Han hade även skrivit ett litet meddelande på lappen. Gulligt :)



Han vet att jag saknar honom när han jobbar eftermiddag och inte kan krypa ner i sängen samtidigt som mig!

Fölis

Idag åkte mamma och jag hem till Åsa och släppte ut Fölis tillsammans med Åsas ena häst. Vi ville inte släppa Fölis med alla hästar samtidigt, så vi valde ut den som hon verkade ha fäst sig mest vid.

Släppet kunde inte ha gått bättre. Inga sparkar, bara lite sura miner och Fölis fick ett bett i rumpan. Sen gick dom bara lugnt och betade.

Försökte mig på att fota lite, och det gick sådär..Här är dom bästa bilderna:












Fire Princess

Nu är hon äntligen hemma :) Som jag säkert redan skrivit kommer hon stå hos Åsa över vintern, så det är alltså där hon är nu.

Allt har gått jättebra, och jag älskar hennes lugna temperament! Vad vi än gjorde, höll hon sig lugn. Visst stretade hon emot lite emellanåt, men behöll lugnet. I transporten var hon lite orolig när vi stod still, men annars var hon så duktig så :)



Nu ska hästarna stå tillsammans i stallet över natten och bekanta sig lite över boxväggarna. Imorgon ska vi släppa ut en av hästarna med Fölis. Hon kallas bara Fölis än så länge.. Nån som har tips på bra smeknamn åt en pålle som heter Fire Princess?

Ska bli så otroligt kul att börja hantera henne!

Ska försöka ta bättre bilder nästa gång.

Lördag

Har inte gjort så mycket idag. Mest tagit det lugnt, vilket jag förtjänar efter en hård vecka.

Sov rätt länge, sen åt jag lite innan jag och vovve åkte hemifrån. Köpte avmaskningsmedel åt katten och foder åt fölis. Imorgon kommer hon!

Åkte sen till Åsa(där jag ska ha fölis över vintern) och diskuterade lite med henne. Vi fikade lite och under tiden sprang Viggo och en valp dom är hundvakt åt runt, runt, runt. Valpen var outtröttlig! Viggo lessnade tillslut och la sig ner, medans valpen hoppade runt. Tänkte fota, men det var ingen idé... det var ju full fart hela tiden på den lilla!

När jag åkt därifrån hörde syrran av sig. Hon ville ha skjuts från Öregrund. Ja, varför inte? Jag och vovve åkte dit och körde hem henne. Nu är vi hemma och tar det lugnt.

Eventuellt ska vi åka och äta ikväll. Vore gott, för jag är hungrig!




Snål?

Chefen hade en öppnad öl sparad i kylskåpet. Snål? haha!


1072

Under förra helgen insjuknade en alldeles nykalvad ko i akut kalkbrist. Veterinären var snabbt på plats och gav henne dropp, vilket dom fick göra 2 gånger. Vi har haft kor som inte klarat sig när dom drabbats av detta, så när hon inte blev bättre dom första dagarna började vi bli skeptiska.

Vi pysslade om henne ordentligt genom att bära foder och vatten till henne, och vi la en filt och en presenning över henne för att hon skulle hålla sig varm.



Efter några dagar utan att hon rest sig satte vi på henne en sele och med hjälp av lastarn lyfte vi försiktigt upp henne. Först hittade hon inte alls balansen och benen bar henne inte, men efter några minuter hittade hon fotfästet. så fick hon stå ytterligare några minuter, sen backade vi undan lastaren.

Hon såg så nöjd ut. Hon hade försökt komma upp på benen så många gånger, men inte lyckats. Nu stod hon stadigt och då visste vi att de skulle gå bra.

Problemet med kor är att dom försöker komma upp till en början, men tillslut når dom en gräns då dom ger upp. När dom kommit dit är det ofta jättesvårt att få upp dom, hur man än gör. Dom vill bara inte, dom anser att de är kört. den här kon försökte ständigt, så hon hade verkligen en stark livsgnista!



Här ser ni selen, väldigt bra att ha! Eftersom hon legat några dygn hade vi inte kunnat mjölka henne, så det gjorde vi direkt när hon åter var på benen.



Nu är hon åter igen bland dom andra korna. Inte helt okej än, men mycket bättre! Snart är hon återställd.
Som ni säkert ser har hon ett rep bundet mellan bakbenen. Det har man till kor som lätt fläker sig, dvs glider isär med bakbenen.
En ko som fläkt sig ordentligt kommer ofta inte upp på benen igen då tyngden förstört hennes muskler mellan bakbenen. Tänk er att tvingas ner i splitt eller spagat..
Detta rep kan dom lätt gå omkring med, även om dom får ta det lite lugnare än andra kor eftersom rörelsefriheten begränsas en aning.



Den här damen, 1072, börjar skapa en fin historia om sig själv.
När hon var kviga och släpptes ut på bete för några år sen rymde hon och 3 kompisar. Dom spreds med vinden och medans dom andra togs hem en efter en, såg vi inte till den här kvigan. Plötsligt en dag kom hon promenerande hem alldeles själv.
Och nu överlevde hon detta, vilket inte alla gör som sagt. Vad händer härnäst?

kalvbild

Vi har fått en så fin liten kalv, så när jag flyttade den passade jag på att ta en bild. Hade lite bråttom, så när kalven inte stog still fick det vara bra med en bild.
Trodde att den var helt misslyckad, men nu när jag laddade över bilderna till datorn såg jag att den hade sin lilla charm :)



Slick i nosen!


Äntligen hemma!

Nu är jag äntligen hemma igen, skönt! Trivdes väldigt bra med att jobba så mycket som jag gjorde, det var egentligen bara dom tidiga mornarna som var lite kämpigt.
Annars gillar jag att gå och pyssla med djuren, städa och göra precis vad jag vill. När chefen är borta får man ju lite extra frihet :)

Har framförallt använt högtryckstvätten flitigt, och mjölkstallet kan nog inte bli mycket renare än vad det är nu! Högg även in på mjölkrummet, och tvättade väggar och under mjölktanken. När jag stod där, inklämd mellan mjölktanken och väggen, uppskattade jag verkligen att jag inte är rädd för spindlar. Såg några riktiga bamsar!
Dock jobbigt stt städa på ett ställe med mycket spindlar, vill ju inte göra dom illa...



Nu när jag åter är hemma kan jag ladda upp bilder, de är ju lite roligare då! Blir så otroligt tråkigt med bara text!
Sen får ni ju stå ut på att det bara är bilder från jobbet, ni förstår väl varför.. Har ju liksom inte gjort nåt annat än jobbat den senaste veckan!

Men men, härligt att vara hemma igen som sagt. Johnnie ligger här bredvid på soffan och sover, så allt är som vanligt :)

På väg hem från ridningen(Lasse var snäll och tog över mjölkningen så att jag kunde åka till riskolan som vanligt) köpte jag pizza till mig och Johnnie. När den var uppäten åkte vi över till våra grannar för att fika. Trevligt sällskap och smarrigt fika, vad mer kan man begära en fredagkväll?


Sista dagen

Nu är jag inne på sista dagen innan ledighet. Skönt att äntligen få sova ut, samtidigt så gillar jag att jobba. Har ju trots allt världens bästa jobb!
Brukar ta några dagar att vänja sig vid dom nya tiderna(gå upp 03.30, komma isäng runt 20-21) men när man väl vant sig vill man inte sluta!

Får ta och skaffa mig en egen gård att pyssla om, men det är inte så troligt när pojkvännen inte är ett dugg intresserad..

RSS 2.0