Full fart på jobbet

Fast att jag har möjlighet, uppdaterar jag inte bloggen så mkt just nu. Eftersom jag är på jobbet 24 timmar om dygnet den här veckan har jag inte mycket att berätta. Tar ju som vanligt lite bilder då och då, men har ingen möjlighet att föra över dom till datorn här på jobbet.

Jag och Lasse jobbar och sliter, och jag kan ärligt säga att vi är riktigt duktiga! Visst, det är mycket vi inte hinner, men nån måtta får de ju vara.. På en gård finns det alltid tusen saker att göra.

Igår tog vi in högdräktiga kvigor i gamla ladugården till exempel, vilket gick jättebra. Jag satte igång att klippa dom direkt, innan dom hinner smutsa ner sig. Trots att dom var lite oroliga över att plötsligt bli fastbundna så var dom hur snälla som helst. Ibland händer det självklart att man får en kick, men (peppar, peppar) de är inte ofta. Dom brukar tycka att det är jättemysigt att bli klippta, och jag har med åren märkt vart man ska börja klippa för att charma dom som mest, vart man ska passa sig och vart det normalt brukar gå att klippa helt utan problem.

Klippmaskinen var dock inte lika snäll som kvigorna, och vi kommer inte överens just nu. Det är nya skär, men dom tuggar gärna lite då och då, hur man än försöker.. En sak är säker, jag och klippmaskiner funkar inte ihop mer än vid själva klippandet(tycker att det är jättekul att klippa). När det gäller att ställa in skären rätt och så blir det bara fel :)

Det som står på schemat idag är följande:

# Ta in fler högdräktiga kvigor
# Klippa dessa högdräktiga damer
# Flytta en ko
# Göra rent kalvarnas mjölkhinkar(ca 31 st)
# Om tid finns, börja städa i ladan.
# Äta lunch
# Mjölka som vanligt

Kanske låter enkelt, men det tar sin tid när man jobbar med djur..

Har gjort illa mig i axeln också, känns som om jag sträckt den. Höga lyft men den armen är därför inte möjligt. Hände nog i måndags när vi tog in kvigorna från betet. Fy på mig, måste vara rädd om kroppen när man jobbar med ett sånt här slitsamt jobb!

Bild

Underbar bild! Kolla in fötterna :)


Fölis

Om allt går som det ska, kommer jag ta hem min lilla fölis på söndag! Ska bli så kul att börja jobba med henne!Självklart kommer hon få ta det lugnt i början, tills hon gjort sig hemmastadd. Sen kan jag börja hantera henne ordentligt.

Hon kommer dock inte bo bland mina andra hästar nu över vintern, utan kommer få stå hos en kompis som bor alldeles i närheten.

Bortrest chef..

Den här texten passar bra nu när chefen är bortrest :)Självklart inte! Alla mina idéer är bra! haha..

Stadsbor vs. "Lantisar"

Satt nu efter mjölkningen och åt lite samtidigt som jag läste ATL-Lantbrukets affärstidning. Läste om en bonde vid namn Bosse som berättade lite om sig själv. Följande text är tagen från slutet av artikeln:

"Som bonde lever han nära liv och död. När Bosse bjöd in till Öppen gård drabbades en ko av kalvförlamning. Gästerna fick följa med ut i hagen och se med egna ögon. Det var uppskattat.
 
- Jag vill visa hur det egentligen är. Den här gången klarade sig kon. En annan gång slutar det inte lika lyckligt. Men döden är tabu. En besökare anklagade mig för att ha förstört hans barnbarns liv när de fick se en död ko. Om gapet blir för stort mellan stad och land försvinner förståelsen."Är det så svårt för folk att se sanningen? Tror verkligen folk att allt är som i Astrid lindgrens böcker? Eller som i bregott reklamen? Det finns många som har en väldigt sne bild på lantbruket..

Korna blir ibland sjuka, ibland så pass att man får avliva dom. Att ett barnbarns liv skulle vara förstört för att han/hon får se en dö ko är löjligt. Även barn måste väl få lära sig hantera döden? Eller har jag fel?

Dom föds och dom dör, precis som vi.


Jobb jobb och åter jobb

Idag åkte chefen på semester, så nu kommer de bli mycket jobb en vecka framåt! Men jag är faktiskt riktigt taggad, för äntligen kan jag göra vad jag vill. Inte för att chefen är sträng och håller mig i strama tyglar, utan för att han ofta dyker upp och ger order om sysslor som får ersätta det jag tänkt göra. Sysslor som självklart ska göras, men då hinner jag sällan med allt jag vill.

Då är det bra att få en vecka såhär då och då när jag är på jobbet hela dagarna. Här ska jobbas! Är på städhumör, så det kommer nog bli mycket sånt för min del :)

Dom som har varit hemma hos mig och Johnnie kommer få ett gott skratt nu, men jag är faktiskt lite av en perfektionist(stavas det så?). Men konstigt nog bara på jobbet.. Jag kan verkligen inte åka ifrån jobbet om inte allt är som jag vill ha det, och om jag måste det blir det en dålig kväll.
Har jag bråttom kan jag inte hoppa över "halvviktiga" sysslor, utan antingen måste jag göra dom snabbt eller så får chefen hjälpa till.

En gång när jag efter morgonmjölkningen stod och gjorde rent golvet i mjölkrummet kommer chefen och vill ha hjälp med nåt. Han väntar lite och utbrister tillslut: "Äh, kom nu! Det där behöver du inte göra, det är ju ändå du som mjölkar ikväll!"
Ännu värre, ska JAG stå ut med att det inte är rent!? En sak är om man inte behöver se eländet, men jag vill ha rent när jag jobbar. Jag vill även lämna stället rent och fint när dagen är slut, för finns det nåt värre än att komma till jobbet och mötas av skit och elände? Då är det inte kul..

Hemma är jag alltså inte alls lika renlig. Jag skäms nästan jämt över hur det ser ut. Inte för att det är mycket skräp och så, utan för att det nästan alltid är mycket disk och golvet är täckt av hundhår. Vår hund hårar så förbannat mycket..
Vi behöver egentligen dammsuga varje dag, men vem hinner det? inte vi iaf, som jobbar så som vi gör. Jag tycker att hunden ska flytta ut i garaget eller liknande, men Johnnie vägrar. Därför borde HAN dammsuga! Men då blir det aldrig av..

Oj, va jag skriver.. ensam!? Eller bara pratsjuk kanske. Ska strax ut och jobba, så då får jag prata med korna :)

Slänger in en gammal bild. Saknar dom fina sommarkvällarna..


Ny liten kalv

När jag kom till jobbet idag hittade jag på en alldeles ny liten kalv i dyngrännan. Allt måste ha gått snabbt då det inte var längesen folk gått förbi henne.
Ibland är det svårt att se när en ko ska kalva, men det är som tur är sällan dom hamnar i rännan!

Släpade fram den lilla rackarn till hennes något upprörda mor som då snabbt lugnade sig. Fixade en fin box och lät dom sen vara ifred. På kvällen, innan jag åkte hem, låg dom tätt intill varandra och såg väldigt belåtna ut :)


Regn!

Gick upp rätt tidigt idag också(var ju tidig upp igår med) och åkte till stallet. Vädret var inte fint, men det regnade i allafall inte.

Hämtade Bullen och gjorde klar honom, och lagom tills att jag hoppade upp började det regna. Jippi..

Tur att jag har mina nya, sköna regnkläder!


Vet inte om det syns, men vägen är superlerig och kladdig!


Både jag och Bullen var plaskvåta när vi kom hem, och värre hade det varit om jag inte haft regnkläder. Min syntetsadel tar det nog ett tag att torka..

Även Bullen fick jobba ordentligt på sin kondis idag, då vi travade och galopperade nästan hela svängen. Kan inte göra mycket annat nu när det är så blött!

Kondisträning

Gick upp lite extra tidigt idag. Försöker ändra mina rutiner lite nämligen :)

Åt frukost och åkte till stallet för att rida Mirran. Det har varit lite grått och tråkigt väder idag, så för att synas bättre satte jag på lite reflexer. För man syns väldigt dåligt när det är sånt här väder, framförallt om man har en brun häst.

Blev ordentlig kondisträning idag. Vi travade ca 1-2 km, skrittade tills hon fått ner flåset, sen travade vi igen. Hon var bra svettig och lerig när vi kom hem!Det märks att hon är en sån häst som ska ridas ofta, för när jag bara rider nån gång i veckan blir hon väldigt stökig..

Duktig pålle!

Bullen var, i vanlig ordning, med till ridskolan för att få jobba lite. Vi övade skänkelvikningar ett tag, och det var helt klart en bra övning för Bullen. För efter det gick han ner på tygeln och skötte sig jättefint resten av lektionen. Det var längesen han gick så fint faktiskt!

Han gick faktiskt finast av alla på slutet, och med tanke på vilka hästar som var med är jag jättenöjd. En ridtravare som går finare än 7 duktigare, mer utbildade och mjukare hästar. Inte illa!

Bullen verkade även han nöjd med sin insats, trots att det nästan droppade svett om honom. Det går framåt!

Sussis 50-årsfest

Igår var jag och Johnnie på 50-årsfest. Johnnies moster har nämligen fyllt jämt och det hölls en ordentlig fest för henne i "Folkan". Det var väl ca 40-50 st på festen, så det var en hel del trevligt folk. God mat, gott vin, bra musik och trevligt folk!

Dansade en del också, det var längesen! Men kul var det! Hade höga klackar, så det kändes lite ovant först. Inte ofta en djurskötare som jag drar på sig finskor.. :)

Hemma igen. Minns faktiskt inte att jag tog den här bilden.. Ser inte fullt så sliten ut som jag brukar efter en festkväll. Oklart var klockan var, någon gång mellan 2-4..


Tack för en härlig kväll!

Trött?

Trött kalv!
Onsdagsmys!

Har precis ätit middag tillsammans med Johnnie. Lyxade till det med levande ljus, jättemysigt!

Kom hem tidigt idag, trots halt underlag på hemvägen. Johnnie var duktig och hade börjat elda, så det var varmt och skönt inne. Skuttade in i duschen och stod där ett tag och njöt av värmen. På med myskläder och sen lagade jag mat.

Johnnie har fortfarande problem med bilen, så han var bara in och åt, sen gick han ut i garaget igen. Lite tråkigt att han inte har tid att vara här inne, men skönt att ha honom hemma iaf. Då kan man gå ut och hälsa på honom regelbundet! Han är ju sällan hemma annars..
Utlandsresa

Jag och Johnnie börjar bli sugna på en utlandsresa igen :) Nån som har tips på bra resmål?


Mirran

Hästarna har fått vila i helgen, men idag åkte jag till stallet och gjorde iordning Mirran. Var ca en vecka sen jag red henne senast pga tidsbrist, och det märktes!
Hon var stirrig, pigg och nyfiken. Det gick sick sack hela vägen, för hon går åt det håll hon kollar :)

Red en lagom lång sträcka med inriktning åt konditionsträning. Vi travade mycket, och galopperade några sträckor.
Funderar på att klippa henne lite mer, för hon blir så svettig på halsen. Får se..Svettig och lite trött häst - uppochner :)

Hickstead

Nu är det en vecka sen Hickstead avled. Nu har filmer kommit ut på youtube, och för dom som än inte sett det hela har jag en film här:

Hickstead var en av dom bästa hopphästarna, och under en tävling förra söndagen föll han ihop och dog efter att ha hoppat sin runda.

Videon är inget för känsliga..Själv tyckte jag inte att det hela var så otroligt hemskt. Men jag vet ju också hur det ser ut när ett djur dör, dödsryckningar osv.. Men självklart är det tråkigt och chockerande! Men man ska ju vara glad att det hände efter rundan, tänk om det slagit till över ett hinder? eller i full galopp? Då hade det varit riktigt farligt för ryttaren också..

Troligen var det en hjärtattack eller nåt blodkärl som brustit. Vi har haft kor på jobbet som råkat ut för samma sak.

Söndagsmys!

Idag är det kyligt ute, så snart kommer nog snön!

Har städat en hel del på förmiddagen, och nu är det riktigt rent och fint här hemma. Skönt! Det är en del saker kvar att göra, men det får jag ta under veckan.

Mitt på dagen åkte jag till Österbybruk för att gå en sväng på julmarknaden. Det var kallt, så jag var glad över att jag tog på mig mössa, halsduk och sockor. Men från och med nu är det dags att använda vinterjacka!Sitter just nu framför tv:n och myser lite med glögg och pepparkakor. Johnnie är inte hemma än, så jag är ensam. Men jag kände att jag ville "fira" att städningen är klar för denhär helgen :)


Snart tänkte jag sätta igång med middagen. Tänkte laga finmiddag idag, för det var längesen. Vad jag ska laga? Lamm och potatisgratäng, mums!

Bulleträning

Igår tog jag med Bullen till ridskolan som vanligt. Vi gjorde inget avancerat, lite tempoväxlingar och arbete på volterna bara. När vi skulle arbeta på rakt spår för att sen göra en skänkelvikning ut till väggen, la Frida märke till att Bullen rör sig konstigt med höger bakben.

Har själv sett det, och lagt märke till att han i varje steg vrider till den hoven väldigt mkt. Det är också den skon han oftast tappar, han vrider nämligen av den..
Hon frågade om han haft nån skada i det benet, men det är inget jag hört. Han har inte haft några problem hos mig iaf, men med tanke på att han sprang 10 år på travet skulle det inte förvåna mig om han fått nån form av förslitning eller liknande.

Han verkar alltså inte ha ont, men det blir mkt jobb att träna honom när han rör sig så konstigt med bakbenen. Han har inte alls några snygga bakben, vilket gör allt så mkt svårare. Han är riktigt kobent, och det gör att han får svårt att bära sig lika bra som andra hästar.Igår hade jag röda ridbyxor, vitt schabrak och röda lindor, nåt jag fick många komplimanger för :)
Alla tyckte att det var jättefint med dessa färger på en mörk häst. Utbrast följande till min ridlärare när hon sa att vi var fint matchade:

"Kan man inte vara bäst, får man vara snyggast!"

Middag

Ca halv 6 ringde Johnnie och bad mig ta med lite ombyte och komma till garaget(han är hos en kompis och lagar bilen) för att vi sen, hela gänget, skulle åka och äta.
Vi åkte till en trevlig resturang i närheten och åt. Gott var det, och skönt att få i sig lite ordentlig mat!

Killarna lämnades av vid garaget igen och jag har precis kommit hem. Dags att fortsätta städa!Vad kallt det är idag! Nu är vintern på g..

Städhumör

Idag är jag verkligen på städhumör! Bäst att utnyttja det :)

Började vid 9-tiden, sen åkte jag och en kompis iväg till Tierp för att gå på en clinic med Peter Ericsson(känd ryttare). Nu är jag hemma igen och ska fortsätta städa. Satte mig i soffan och åt lite, och satte mig vid datorn bara för att smälta maten.

Men nu är jag fit for fight igen!


Ullared

Här kommer några bilder från min och Camillas resa till Ullared.

Camilla spexar i bilen påväg dit :)


Framme!


Mkt folk, mkt grejer..


Camilla testar en "One piece"


Camilla dokumenterar den fullpackade bilen. Tur att vi tog passaten :)


Parkeringen(en bit av den)


Jag och Camilla, precis innan hemresan.


Vill ni veta vad jag köpte? De får bli en annan dag :)

Till minne av Äppelkvigan

Pratade med Lasse igår och han berättade att min lilla "äppelkviga" dött. Hon var med om en svår kalvning och var väldigt dålig när kalven väl kommit ut. Vi började behandla henne, men det hjälpte inte..Anledningen till att jag kallar henne "Äppelkvigan" är för att hon älskade äpplen. Hon stod ofta och väntade på att jag skulle gå förbi och ge henne ett äppelskrutt när hon var kviga. Hon kom ofta fram och kollade om jag möjligtvis hade ett äpple i fickan när jag gick och kollade brunster på dom i kvighallen.

Efter den svåra kalvningen gav jag henne ett äpple som han försiktigt tuggade i sig. Sen åt hon inget mer.

Jag hatar det här! När favoriterna försvinner.. är det nåt som kommer få mig sluta mer korna, är det den anledningen!

Brown Swiss

I fredags fick vi en jättefin kvigkalv på jobbet. En korsning mellan raserna SRB och Brown Swiss! Jättefin färg, alldeles ljusbeige. Bilden är rätt dålig, får ta bättre sen.Eftersom jag tror att få vet hur en Brown Swiss ser ut, visar jag några bilder på dom med:

 

Rasen är inte speciellt vanlig i sverige, utan är mer utbredd i utlandet. Chefen gillar att testa lite olika korsningar och har precis fått en ny favvokviga!

Fullt upp!

Har fullt upp idag!

Ska först slänga i mig lite frukost, sen åka till stallet och rida en sväng på Mirran. Efter det ska jag hem och förbereda bilen inför resan till Ullared imorgon.

Bilen behöver både städas och tvättas, då den ser rätt hemsk ut just nu..! Sen ska jag handla och städa lite här hemma, så att Johnnie klarar sig utan mig i 2 dagar :)

Under eftermiddagen/kvällen ska jag åka till Camilla och sova där, förtidigt imorgon bär det av!

Hinner inte skriva mer just nu..Tjao!


Uteritt

Igår när jag var hemma hos mor och far för att rida kom brorsan och Evelina dit. Frågade om hon ville med och rida, vilket hon gärna ville.

Hon red Bullen och jag Mirran. Vi skrittade mest och pratade, men lite trav och galopp blev det. Galoppen gick bra snabbt, och vi skrattade som galningar när hästarna fjantade sig :)

Gillar verkligen Evelina! Hästtjej med samma åsikter som mig när det gäller hästhantering och liknande, lätt att prata med och alltid lika glad och trevlig.
Dressyrträning

Oj oj oj, vilken lång dag!

Hur det gick på jobbet kan jag berätta sen, men just nu tänkte jag gå igenom vad jag gjort med hästarna idag.

På eftermiddagen skulle jag och Bullen åka på dressyrträning, men det gick inte riktigt som jag tänkt mig.. Först och främst så har han blivit väldigt knepig att lasta igen, ver inte varför! Han kanske bara testar gränserna?
Pappa hjälpte till och då gick han på.

Träningen började helt ok med tempoväxlingar och liknande. Vi fick jobba lite med att känna hästens rytm och takt, vilket känns väldigt ovant eftersom jag inte jobbat så mycket med det tidigare.

Mitt i träningen blev den andra tjejen som deltog avkastad och fick åka till sjukhuset.. Träningen avslutades hastigt och jag tränade lite själv ett tag. Men precis när Bullen började samarbeta blev han trött och jag fick avsluta innan han tröttnade helt. typiskt!

Svårlastad på hemvägen också.. Börjar lessna!

Har inga bilder från träningen, men kan visa hur klippningen blev på Mirran. Bullen är klippt likadant:Klippning

Åkte till stallet och red Bullen idag, var längesen vi övade på dressyren ordentligt.. Åkern var dock lite smålerig, så vi tog det rätt lugnt.
Bullen var på rätt bra humör och fattade galopp från skritt(!) vilket han aldrig gjort tidigare. Pållen kan om han vill..Imorgon ska han klippas, då han börjar sätta vinterlurvet. Har aldrig klippt honom tidigare, men känner att det är dags. Jobbar honom hårdare än någonsin och han blir väldigt svettig, vilket talar för en klippning. Ska dock inte klippa honom helt, utan bara en s.k. spårklippning.

På fredag har vi en dressyrträning inbokad, och då skulle det vara bra om han var klippt :)

Funderar även på att klippa Mirran, hon svettas som en smörklick i thailand!

:)

Haha, oj vad jag skrattade när jag läst klart detta! Det är så sant så.. :)


Blodgivning

Igår hade jag hand om morgonmjölkningen och passade på att åka in till stan när jag jobbat klart. Kände att det var dags att besöka blodgivningen, vilket var jättelängesen jag gjorde sist.

Jag och Emilia brukar göra det tillsammans, men vi jobbar så olika att det just nu är svårt att komma iväg samtidigt.

Allt gick jättebra, och jag hade en väldigt härlig kille som sköterska. Han kom från afrika ursprungligen och vi började prata på om det och mjölkproduktion i afrika och sverige. Sen började vi skoja och skratta om blodgivning, så vi hade jättekul! Hade kunnat sitta kvar ett tag till :)Kolla in hemsidan www.geblod.se för mer info. Det behövs ständigt mer blod, så alla borde ta en funderare på ämnet.

Fråga gärna om du undrar nåt!

RSS 2.0