Uppdatering

Har inte blivit några nya inlägg på ett tag nu, beror på att jag varit(är!) sjuk, jobbat och helt enkelt inte varit hemma. Jobbade torsdag och fredag precis som jag skulle, men min röst var helt borta så jag fick jobba under tystnad. Vanligtvis pratar jag en hel del, så det kändes väldigt konstigt!
Chefen tyckte först att det var skönt, men började sen inse att det var väldigt tråkigt att aldrig få svar när han pratade eller retades.
 
Rösten börjar sakta men säkert komma tillbaka, och rethostan börjar sakta men säkert ge sig. Skönt!
 
På grund av sjukdom har hästarna inte blivit ridna alls, trots att jag såg fram emot att spendera mina lediga, röda dagar på hästryggen. Igår kände jag att jag var frisk nog, och att jag hade en hel dag att rida. Men då är alla vägar svinhala! Så hästarna får vänta tills nästa år..suck!
 
Idag kl 19 ska vi ha gäster, ett ordentligt gäng på 10 pers! Ökar för varje år :)
Jag ska laga mat åt alla, får se hur det går. Återkommer under dagen!

Pontussa 1978-2012

I torsdags, vid 12-tiden, fick våran gamla trotjänare Tussa somna in hemma på gården.
Bilden är tagen för lite mer än ett år sen. 33 år gammal!
 
Hon har alltid varit en väldigt frisk, busig och ivrig liten häst, men hennes hälsa har försämrats väldigt mycket nu under vintern. Hon har under dom senaste åren haft svårt att gå upp i vikt, vilket är väldigt vanligt hos äldre hästar. På somrarna gick hon upp, på vintrarna var det lite svårare. Men nu denna höst och vinter testade vi verkligen allt, men hon gick inte upp i vikt.
Dåliga tänder visste vi om, så vi fodrade med sånt som hon kunde tugga men som ändå gjorde att hon fick i sig det en häst behövde.
 
Redan där började vi inse faktum. Hon började även bli allt vingligare och stelare, och hon ramlade i hagen flera gånger. När hon ramlade kom hon inte upp, vilket blev ett väldigt passande för oss. Snön gjorde inte saken bättre..
 
Veterinären kom ut och vaccinerade hästarna, och hon tog en titt på Tussa. Mamma förklarade problemen och veterinären tyckte att allt tydde på att hon fått en hjärntumör, nåt som tydligen inte var helt ovanligt på äldre hästar.
Dagen efter ringde mamma mig på jobbet och berättade att hon beslutat sig för att låta Tussa få somna in, och att hon redan pratat med veterinären.
 
Jag skulle egentligen jobba hela dagen efter, men min underbara chef lät mig smita efter morgonmjölkningen och vara borta till eftermiddagsmjölkningen.
 
Veterinären kom rätt sent, men då hade vi gott om tid till att pyssla om Tussa. Hon åt inte upp sin mat den morgonen, vilket hon alltid gjort förut. Men vi matade henne med massor av äppelbitar vilket hon glatt tuggade i sig. Dom andra hästarna var med i stallet hela tiden, så stämningen var lugn.
Veterinären satte vant i kanyl och förberedde allt, sen ställde vi Tussa i boxen så att hon skulle ha mycket plats. Vi matade med äpplen och sen fick hon sprutan.
När Tara avlivades kastade hon sig runt ett halvt varv innan hon föll, men Tussa föll bara rakt åt sidan. "Som en dalahäst" som veterinären uttryckte det. Det märktes att hennes kropp var trött och slut.
 
När dom fått sprutan handlar det bara om sekunder innan hästen somnat in, inga ryckningar eller liknande. Jag är ju van vid ett skott i pannan, så detta är nåt helt annat.
Kan dock inte säga att det ena är bättre än det andra, beror ju på hur känslig man är, pengar och liknande. Båda sätten är lika snabba och effektiva.  
Sprutan är dyrare, men inget blod eller ryckningar. Skott i pannan är billigare, men ofta rycker det i kroppen på djuret vilket många tycker är obehagligt. Djuret är dock borta, det är bara kroppen som inte riktigt förstått de än. Efter skottet måste man alltid avbloda, vilket inte behövs om dom får en spruta.
Som sagt, lika effektiva och snabba, det handlar bara om vad man själv tycker.
 
Allt gick jättebra med Tussa, och vi är nöjda. Skönt att ha det gjort! Det var bäst för alla helt enkelt, även om det känns jobbigt att se hennes tomma spilta.
 
Dom andra hästarna är lite vilsna och man märker att en försvunnit då rangordningen är rubbad. Precis samma sak hände när Tara försvann, blev väldigt förvirrat i flocken. Flamman får gå med Mirran nu, i min gamla ridbana dom är byggd i en av hästhagarna. På så vis har dom hela tiden kontakt med "grabbarna", så att stämningen är lugnare.
 
Mamma köpte Tussa för 10 000kr för lite mer än 20 år sen, och Tussa blev 34½ år gammal. Hon fick verkligen "mycket häst" för pengarna :) Hon hade ju redan då nått medelåldern för en häst. Inget dåligt köp med andra ord! Inriden, inkörd och pålitlig på alla sätt och vis. Lite ivrig, men hellre de än en slö häst!
Lättlastad var hon också, fina hovar, världens sötaste små ponnyöron..
Sammanlagt fick hon ca 10 föl, varav 3 hemma hos oss. Tara, Oliver och Miranda(Mirran).
På bilden ser vi först Tussa, sen Mirran, Oliver och sist Tara.
 
 
 
 
Tack för dom här åren Pontussa!

Sjuk!

Får ursäkta för den dåliga uppdateringen, men jag har haft så mycket annat att göra.
 
Har gått och blivit jätteförkyld, så jag sitter här hemma och gör ingenting. Har ont i hela kroppen, så frågan är om jag inte har lite feber också. Känner mig helt borta i skallen, så om jag skriver osammanhängande eller liknande är det därför.
 
Sov fram till 11 ungefär, gick upp och åt innan jag satte mig vid tv:n ett tag. Ca 2 timmar senare kände jag att jag ville krypa ner i sängen, men annan jag hann dit svängde jag in på toan och spydde 2 gånger. De var den frukosten de..
Kröp ner i sängen och halvsov några timmar. Johnnie åkte på en middag med halva sin familj, vilket vi bestämt igår innan min sjukdom tog fart. Efter det var vi bjudna på fest, vilket Johnnie också får åka på utan mig. Han har i alla fall ett gäng kompisar som åker dit.
 
Nu har jag ätit en sväng till och duschat. Skönt att få skölja av sig en del av den snuskiga förkylningen! Satte mig sen vid tv:n med datorn i knät, men har inte lust med nåt alls. Ska nog krypa ner i sängen ett tag till..

Mat!

Väntar på att Johnnie och vår granne Örjan ska bli klara, så vi kan åka till stan och äta. Blir kinamat idag, det var längesen!
Jag är förövrigt jättehungrig..
 
Snabb, ingen vidare bild på mig, men alltid nåt!

1019

Under helgen förlorade jag en av mina favoritkor på jobbet. Hon kalvade för någon vecka sen, och var hur pigg som helst.
Sen i lördags morse låg hon i gången, väldigt sjuk. Dom kunde inte rädda henne. Ofta brukar det handla om kalkbrist sådär nära kalvningen, men så verkade inte vara fallet denna gång. Hennes bortgång förblir en gåta.
 
Jag tyckte om henne för att hon var snygg, snäll och lugn. Älskade hennes prickiga päls, den gjorde henne unik i flocken.
En tröst i det hela är att hon i alla fall lämnade två jättefina, pigga kvigkalvar efter sig. Sista kalvningen fick hon nämligen tvillingar.
 
Hittade på två bilder på henne lite snabbt, den första som kviga(tror att det var samma dag som hon kalvat) och en som nyklippt sinko. Kolla in prickarna :)
 
Jag kallar den teckningen på pälsen för krossad choklad. När vi var små fick vi nämligen ofta vaniljglass med krossad choklad, och den såg ut sådär.

Huvudvärk

Har precis kommit hem från jobbet och ska strax krypa i säng. Har haft huvudvärk sen igår morse, och trots sömn ville det inte släppa. Inte likt mig, sömn brukar vara det bästa botemedlet! Det är spänningshuvudvärk, så det borde släppa snart.
Det var inte kul att kliva upp tidigt i morse och åka och jobba med en ordentlig huvudvärk, men den har blivit bättre. Nästan borta nu, så lite sömn borde göra susen!
 
Vi provmjölkade, och det blev lite snurrigt med både huvudvärk, trött och relativt nyvaken. Det är ju mycket siffror att hålla reda på, och sifferminne är nåt som försvann i aveln mellan mamma och pappa.. Tänker jag efter så har jag inte mycket värt att kalla minne alls!
Jag kunde se ett tal, t ex 46, tänkte ett annat och i sista stund kom hjärnan på att: "vänta nu här, ögonen såg ju 46?". Mycket snurrigt, ungefär som om hjärnhalvorna hade svårt att prata med varandra..
Allt blev i alla fall rätt, helt otroligt..!
 
Trött brown sviss korsning:
 
Nu ska jag skutta in i duschen och sen sova några timmar. Sen får tiden utvisa resten av dagen!

Omelett

Har precis smällt i mig en ordentlig omelett, riktigt go! Gör sällan omeletter, detta var min 2:a någonsin. Men det är enkelt och gott, så det lär bli oftare. Nyttigt med ägg också.
På omeletten la jag riven ost, paprika, purjolök och färska kryddor. Till detta drack jag ett stort glas mjölk, mums!
 
 
Sitter och kollar på musikhjälpen som visas i svt 2. Men nu när maten lagt sig till rätta ska jag städa lite. Blev ingen ridning denna helg på grund av vädret(mina pållar har inte snösulor än) men mycket annat pyssel blev det i alla fall.

Tränsträning

Idag har lilla Flamman fått träna på att stå ut med tränset. Förra gången tuggade hon ständigt, men idag tuggade hon bara lite innan hon lugnade sig. Inte för att hon var rädd, arg eller upphetsad på nåt sätt, snarare tvärt om! Men hon slutade tugga och lät bettet vara.
 
 
På sista bilden visade hon vad hon innerst inne tyckte om saken.. :)

Tussa

När jag och mamma skulle hämta gammelponnyn och unghästen från hagen nu på eftermiddagen stod bara unghästen vid grinden och väntade.
Jag knäppte fast henne med grimskaftet och började kolla efter Tussa. Mamma ropade flera gånger men hon syntes inte till. Vi började bli lite oroliga och började pulsa ut i den djupa, blöta snön. Vi gick åt olika håll och kollade, Flamman följde mig lugnt och nafsade mig i bakhuvudet och jackan.
 
Tussa hade svart täcke, så jag hoppades att se hennes mörka skepnad mot den ljusa snön. Jag såg henne inte åt mitt håll, så jag vände och gick mot mamma. Snubblade över stenar och Flamman busade runt lite eftersom hon började lessna. Mamma vände mot grinden för att hämta en ficklampa.
 
Jag gick mot den del av hagen hon varit, men hon hade inte sett nåt. Av någon anledning ville jag kolla där en gång till, och gick däråt. Flamman började tveka, och ville inte gå. Manade på henne lite och fortsatte gå i den jobbiga snön. Plötsligt hörde jag nåt, och såg en mörk skepnad ligga i hörnet på hagen. Jag kastade Flammans grimskaft över hennes rygg och började springa samtidigt som jag skrek att jag hittat henne.
 
När jag kom fram låg hon platt på sida, och jag hann tänka att nu var det slut. Hon hade sparkat så mycket att gräset låg synligt, och låg stilla. Skrek åt mamma, som hunnit bort till grinden, att skynda sig dit.
Jag knuffade upp henne så att hon låg mer på magen, och då började hon kämpa för att komma upp. Jag tog ett stadigt tag i täcket och stöttade henne när hon försökte ta sig upp. Hon lyckades och sen stod vi stilla tills mamma kom.
Trots hennes tillstånd kunde hon ta sig genom den jobbiga snön och ut från hagen. När vi kom in i stallet fick hon sitt foder som hon glatt började äta på, och vi slet av henne täcket som turligt nog hålligt vätan ute. På med ett fleecetäcke och sen kolla att allt såg okej ut.
Hon var nöjd med att slippa det jobbiga vädret och verkar må bra.
 
Gamla fina Tussa!
 

Dagens ridlektion

Idag åkte jag hemifrån kl 8 på morgonen och kom hem ca 8 på kvällen, inte ofta jag är borta så länge på helger!
 
Åkte först till ridskolan och red lektion som vanligt. Red samma häst som förra gången, Roxx. Jobbade lite med bakdelsvändningar, men mest i galopp på volt och serpentiner i trav. Lite gott och blandat alltså. Är ovanligt nöjd med lektionen, för jag tyckte att jag och pållen samarbetade riktigt bra.
Fick henne att gå i fin form under serpentinerna och galoppen i vänster varv. Höger varv gick något sämre, men det är både hennes och mitt sämre varv..
 
Jag är nästan aldrig nöjd när jag ridit lektion, men idag var jag som sagt mer nöjd än vanligt! Synd att ingen kan filma/fota mina lektioner bara, hade varit kul att se.
 
Efter lektionen fikade jag lite i caféterian innan jag åkte hemåt. Stannade i samhället och handlade broddar till Mirran. Bullen är broddad och klar, men broddarna räckte inte till lilla Mirran..
 
Köpte ett täcke till Bullen också, behövde nämligen ett halvtjockt. Superbra pris, snyggt, sitter jättebra och Bullen verkar nöjd :)
 
Åkte hem till mamma och pappa där jag och mamma bestämde oss för att åka till hööks. Blev lite smått och gott, som benreflexer, en tuggknut till vovve och en tomteluva till hästarna. Mamma köpte ett fleecetäcke till tussa.
 

Mini

Idag hade jag min lilla kompis med mig när jag grejade i gamla ladugården. En för tidigt född liten tjurkalv som bor i en ensambox för tillfället.
Var ca en vecka sen den föddes, och till en början såg allt bra ut. Men det har gått väldigt upp och ner. Ena dagen var den pigg och drack på nappflaska, och plötsligt dålig och kunde knappt få i sig mjölk med ingivare. Upp och ner, hela tiden.
Nåt verkar inte stå rätt till, för aldrig har det varit så svårt att ge en kalv mjölk! Ingivaren är livlinan när en kalv är sjuk och inte kan dricka på napp, men jag får inte i den här lilla nåt när den är som sämst.
 
Idag hade jag honom lös och han traskade glatt efter mig, skär verkligen i hjärtat när jag tänker på hans glada blick när han målmedvetet följde mig som en hund.
 
 
Nu under eftermiddagen var han sämre igen, så jag bad chefen avliva honom. Vi har försökt så gott vi kan, men ibland måste man förstå att det inte blir bättre och släppa taget. Som sagt så skär det verkligen i hjärtat, men nåt stämmer inte med denna lilla. Då är det bättre att låta honom komma till ett bättre ställe. Jag mår så dåligt av att se honom så sjuk..
 
Varje förmiddag när jag kommer till jobbet och varje kväll innan jag åker har jag klappat och myst med honom. Och på dagarna när han varit bättre har han fått knalla omkring löst i ladugården.
Innan jag åkte hem idag klappade jag om honom och tog farväl. Lika jobbigt varje gång, såna som jag borde inte jobba med djur!
 
 

Is!

Korna har 4 ställen att dricka vatten på. 2 stora byttor ute och 2 något mindre under tak. När det är riktigt kallt kan alla börja krångla eftersom dom trots allt står väldigt utsatt. Men normalt brukar en av dom stora och båda små hålla igång under vintern, även om den större som står utomhus brukar se ut såhär:
 
 
Skulle inte bli förvånad om det plötsligt kikar upp en säl ur hålet :)
 

Kallt!

Har precis myst ner mig i soffan med datorn i knät. När jag kom hem var den 16 grader inne, jippi.. Så nu tänker jag sitta här och värma mig under en filt tills det blivit lite värme!
 
Glömde kolla hur kallt det blivit ute, men det var bra kyligt när jag mjölkade! När golvet i mjölkgropen fryser, och korna har vita morrhår, då är det kallt!
 
 
Har ett par extra varma stövlar på vintern, vilket mina frusna fötter uppskattar. Dock är dom lite svårare att traska runt med i mjölkrummet och mjölkstallet då dom är extra halkiga. Brukar vanligtvis uttnyttja detta till att åka fram och tillbaka på mjölkrumsgolvet när alla andra gått in för kvällen, men idag sysselsatte jag mig på ett annat sätt.
Stod och väntade på att en ko skulle mjölka klart, så jag ställde mig på en fin isfläck och gjorde piruetter i mjölkgropen. Så fint så :)

Luciatåg

Har precis kommit hem från ridskolan där vi firat Lucia. Alla ridskolehästarna och nästan alla privathästar följde med, och dom som inte hade häst följde med gående(därbland jag).
Bullen fick stanna hemma, så jag tog med mig vovven, klädde ut mig till tomte och gick sist i tåget med några härliga personer från ridskolan.
 
Hästarna skötte sig utmärkt trots bussar, folk och kamerablixtar. Vi red till herrgården i samhället, och sen tillbaka. Tåget leddes av lilla Rasmus som drog en rockard.
 
Har inte några bra bilder då min kamera på mobilen är kass i mörker, men förhoppningsvis får jag tag i bättre bilder sen. Bilderna visar tyvärr inte alla hästarna och ryttarna, men några :)
 
Efter blev det fika i cafeterian, och viggo gjorde vad han kunde för att tigga av folk!
 

Min morgon

Uppe relativt skapligt idag, har hamnat i en vinterdepp-period och har lite svårt att ta mig upp tidigt på mornarna. Men nu har jag ätit frukost, kollat på musikhjälpen som visas i SVT 2 och är redo för att sticka till stallet och släppa ut hästarna.
 
Är ledig idag, vilket jag verkligen inte tänkt. Men jag ska jobba extra mycket nästa vecka, så dom tyckte att jag kunde stanna hemma idag. Det tackar jag inte nej till, för då hinner jag greja med hästarna ordentligt, städa hemma och skotta snö.
I eftermiddag är det tänkt att jag ska åka till ridskolan och delta i deras luciatåg genom samhället. Till häst självklart, om man har tillgång till en :)
Om jag lyckas gräva fram transporten och byta däck på den, tänkte jag att Bullen skulle få följa med. Får se hur det går.
 
Nä, nu ska hästarna ut i snön! Tjao!

Hiss och diss!

Idag känner jag för att köra en hiss och diss med ett tema, nämligen bilar, trafik och vett!
 
 
1) Folk som tackar när man går åt sidan och släpper förbi en bil som vill om. Det gör mig riktigt glad, för det är nåt inte alla gör. jag ser det som självklart. Lastbilar brukar vara jättebra på att gå åt sidan, och jag tackar ALLTID när nån släpper förbi mig. Ser det som en självklarhet.
 
2) Folk som bländar av innan man hinner bli bländad, och sen slår på helljuset när man ligger jämsides, inte innan mötet! Uppskattar verkligen folk som bländar av när man själv gör de, så att ingen blir bländad. Olika bilars lysen lyser ju väldigt olika starkt.
 
3) Folk som är tålmodiga, lugna och vettiga i trafiken. Håller avståndet mellan bilarna är ett bra exempel. Använder blinkers och planerar sin körning är ett annat.
 
 
 
1) Folk som inte kan förstå att det finns andra bilar i trafiken, utan ligger mitt i vägen(till och med i skymda kurvor!). Detta gäller framförallt vintertid, då väglaget är något svårare. Har flera gånger den senaste veckan fått ha is i magen och tryckt undan bilar som kommer mitt i vägen. Vågar du inte gå ut i vägkanten, kör inte bil!! Jag tänker då inte köra i diket för att andra inte kan köra på vintern.
 
2) Folk som gnäller, skäller och tränger sig förbi till exempel plogbilar och liknande. Har sett detta betéende hos allt från vänner till okända människor. Blir så less, dom gör ju bara sitt jobb! Det värsta av allt är att deras jobb går ut på att se till att DU kan ta dig fram med bilen!
Kan däremot förstå om man gnäller lite om plogbilen inte gör sitt jobb, men det är en annan sak.
 
3) Folk som inte tackar när man släpper förbi dom, och folk som slår på helljuset innan bilarna möts. Då hinner man blir riktigt bländad innan bilen passerat. Tack för den..
 
 
 
Nu vet ni hur ni ska göra, och vad ni absolut INTE ska göra om ni möter mig i trafiken!
 
 
 
 

Nyår -10

Kollade lite gamla bilder på datorn och hittade på denna, tagen den 1 januari -10. Vi hade först ett nyårsfirande hemma hos oss med ett gäng härliga vänner, sen åkte jag och Johnnie ut för att jobba med snöskottning. Lite trött och inte helt nykter, antagligen därför jag ser så sliten ut :) 
 
 
Inte helt fel att börja året med att tjäna pengar :)
Men att skotta snö för hand i flera timmar tog verkligen på krafterna, så man sov väldigt gott när man kom hem! Numera nöjer jag mig med att skotta uppfarten här hemma, hinner inte så mycket mer..
 

Bilder från julshowen

Några bilder från mitt deltagande i ridskolans julshow:
 
 
Tjejerna var superduktiga och sjöng högt och tydligt. Ebba räknade ner inför varje låt så att alla började sjunga samtidigt och hästarna stod lugnt bredvid oss och väntade.
Observera att ena ponnyn har tomteluva och den andra har horn och röd mule(rudolf med röda mulen).
 
För dom som undrar är jag tomten som håller i ponnyn till vänster på bilderna. Körde hela kitet med kläder, skägg och kudde på magen! Älskar att få vara barn på nytt, helt min stil :)
Kan även meddela att alla verkade älska min "outfit", allt från barn till vuxna. Barnen skrattade så att dom kved, och utanför ridhuset mötte jag på en medelålders man som glatt sa: "God jul tomten!". Härligt!
 
Att få spöka ut sig var så kul att de gett mig en idé. Gör jag verklighet av idéen lovar jag att visa bilder!
 
 
 

Busväder

Har blivit lite busväder nu mot kvällen med blåst och snö. Dock inte lika illa som för ungefär en vecka sen! Mysigt med sånt här vinterväder enligt mig, men tyvärr är det inte riktigt kul att träna eller rida när snön letar sig in i ögon och innanför kläder.
När jag mjölkade letade sig blåsten in genom ingångsdörrarna och vidare ut genom kornas utgång. Brr! Nackdelen med mjölkstallet, korsdrag.. Men sålänge korna kommer och går brukar det hålla sig relativt varmt där inne.
 
När jag kollade brunster på korna såg man direkt vilka som varit ute vid foderbordet och ätit:
 
 
 
Fick ta det väldigt lugnt när jag körde hem, för hamnade man utanför spåret blev bilen svårstyrd. Var inte plogat någonstans vid den tidpunkten nämligen. Men nu har pojkvännen stuckit ut för att ploga, så nu ska det nog bli ordning på vägarna :)

Vinter

Vårbruket känns just nu väldigt avlägset..
 

Mätt!

Sitter just nu i soffan och jäser! Lagade mat lite snabbt när jag kom hem från jobbet, kommer ju hem sent så det blir alltid sen middag i de här huset. Pytt i panna, ägg, rödbetor pch massor av sallad serverades idag, men Johnnie var inte hemma så jag fick äta själv.
Åt så mycket att jag blev proppmätt, så jag kommer sova tungt i natt när jag duschat och krypit ner i sängen :)
 
 
 
 

Liten snabb uppdatering

Så typiskt! Blev lite tajt med tid när jag skulle iväg till ridskolan, och lyckas glömma mobilen.. Så nä, inga bilder..Får se om jag hittar några på internet sen.
 
Julshowen gick jättebra, och alla var superduktiga! Kunde inte bli mycket bättre :)
 
Nu är jag helt slut, men måste fixa nån kvällsmat. Handla bör jag också, kylen är tom..

Julshow

Idag var det svinkallt i huset när vi vaknade, inte vidare kul att kliva upp då.. Dieseln var slut till oljebrännaren, men nu har Johnnie fixat de. Hatar när det är kallt här hemma.. Har inte lust att göra nåt alls då!
 
Håller på och fixar lite inför dagens julshow på ridskolan. Plockar fram gammalt julpynt jag inte behöver, det ska nämligen användas till showen :)
Ska försöka ta lite bilder, men känner jag mig själv rätt så kommer jag glömma bort. Kommer vara folk och rörelse överallt, så jag kommer säkert springa runt och göra en massa annat..

Pysselkväll i stallet

I dag blev det pysselkväll i stallet för min del. Johnnie sover efter att ha jobbat hela dagen, så jag fick sysselsätta mig själv(vilket jag oftast gör..).
Tog in hästarna och fodrade, sen pysslade jag med lite allt möjligt. Rycktade, kratsade hovar, borstade igenom manar och svansar. Kollade vilka täcken som var torra, gjorde iordning morgondagens foder m.m.
 
Passade även på att fläta Flammans svans, ville se hur det såg ut :)
Dessutom vill jag testa hennes gränser lite, och se vad hon tvekar inför och inte. Att greja med henne medans hon äter är i alla fall inga som helst problem. Hon brydde sig inte alls.
Målet med denna lilla häst är ju trots allt att jag ska kunna göra ALLT med henne. Jag ska kunna slå in henne i ett paket utan att hon ska blinka.
 
 

Ny häst

Idag fick jag rida en ny häst på ridskolan. Roxx, en fd hopphäst som är importerad och har bland annat stått på flyinge.
Hon var hur snäll som helst, men väldigt lång i kroppen. Fick jobba mycket för att försöka samla henne, för hon gillade att hänga i bettet och köra sitt egna race.
 
Vi fick jobba en del med att flytta in baken något i en volt. Ska vara början till en sluta. Gick sådär, men det tog ju också ett tag innan vi började förstå oss på varandra. Alltid svårt att lyckas direkt på en ny häst!
 
 
Efter lektionen stannade jag kvar på ridskolan för att öva inför julshowen imorgon. Gick rätt bra, men är ändå nervös..
Tiden får utvisa hur det går :)

Less..

Idag har jag inte haft någon vidare bra dag. Inget speciellt har förstört dagen, utan vissa dagar är helt enkelt bara dåliga.
Det är som om den här pigga, glada  tjejen med överskottsenergi ibland behöver ladda batterierna genom att deppa och vara less en hel dag. Man måste väl ha deppiga dagar för att orka vara pigg och sprallig jämt? Ingen kan vara på glatt humör jämt..
 
Jag brukar skylla dessa dagar på "kvinnliga hormoner". Jag är ju inte arg på nån speciell, utan är bara arg, less och deppig utan anledning.
Chefen har jätteroligt åt mina deppiga dagar, för han tycker att det är kul att retas då. Tar ju åt mig mycket mer, och käftar inte emot som annars.
 
Det är väldigt jobbigt att vara grinig utan anledning, man kan ju inte skylla på nåt! :)
 
Nu känns det i alla fall bättre, och det ska bli skönt att krypa ner i sängen och sova. Äntligen helg!

Ny kalv

Den här lilla kalven föddes under natten. Den har verkligen hittat en bra och säker plats att sova på! Om inte mor backar vill säga..
 
 
Föds mycket kalvar nu, igår kom en och idag två. Två kor står även redo för att kalva inom kort. Även flera kvigor håller på och gör sig redo.

Promenad!

Idag ver det promenad med kalvarna som stod på schemat!
 
Nä, vi går inte promenader med dom små..Men dom skulle flyttas från gamla ladugården ner till kalvstallet. Min kalv var nyfiken och lite tveksam, skulle jag också vara om nån knuffade ut mig i ett vitt, kallt puder :)
 
 

Missnöjd katt

Kisse tyckte inte om ovädret igår. Hon ville ut flera gånger, men det räckte med att kika ut genom dörren för att ändra sig. Andra gången hon ville ut såg hon ut att verkligen he bestämt sig, och tog ett steg ut i snön. Då kom en stark snöblandad vindpust och blåste henne rakt i ansiktet. Hon skakade missnöjt på huvudet, vände och gick med bestämda steg in i huset igen.
 
Idag gick hon däremot ut och hoppade i snön :)

Inte riktigt som tänkt

Igår pekade jag ut en ko jag gissade skulle kalva under dagen för chefen, och bad honom hålla koll på henne. På kvällen när jag mjölkat klart gick jag i vanlig ordning min runda bland kor och kvigor. När jag kom upp i gamla ladugården kollade jag alla uppbundna kor och kvigor som ska kalva.
Chefen och hans pappa hade flyttat kon till kalvningsboxen och hon hade klämt ur sig en jättefin liten kviga. Problemet var bara att hon antagligen lagt sig mot grinden när hon krystade, för kalven låg snyggt och prydligt i den tomma boxen bredvid.
Kon såg lite ledsen ut, och kalven förvirrad o blöt. Klättrade försiktigt in till kon(dom kan anfalla, så det är bäst att ha koll) och drog försiktigt in kalven till kon. Hon blev jätteglad och började nöjt slicka sin kladdiga kalv.
Ströade lite extra och lämnade dom sedan ifred.
 
Jag är bäst på att förutse kalvningar :)

Gotland!

Ska berätta lite om resan till Gotland. Jag och min kompis Camilla åkte på en liten minisemester till Gotland från torsdag till söndag.
Camilla skulle ta en titt på en skola hon är intresserad av att söka till, och jag erbjöd mig att följa med.
 
Snön började falla under onsdagen och det var tal om riktigt busväder. Bådade inte gott inför torsdagens bilresa till båten. Resan till Gotland gick bra, även om båten gungade väldigt mycket. Tur att man inte är känslig!
När vi kom fram till ön var det helt snöfritt där. Snön kom istället dagen efter, på fredagen.
 
Vi hade en jättemysig stuga med golvvärme, dusch och toa. Stugan var inte gammal, så den var dessutom fräsch.
 
Vi besökte flera mysiga små butiker och jag passade på att handla lite julklappar. På söndagen var det julmarknad i Visby och då fylldes stan av folk :)
 
Mysig resa men ändå väldigt skönt att komma hem! Borta bra men hemma bäst :)
Dygnet efter resan var lite småjobbigt, men det kan jag berätta om sen..

Första snön

Första snön, känns väldigt avlägset nu när det är så gott som storm och 1 meter snö ute..
 

massor av snö!

Ursäkta den senaste tidens kassa uppdatering, men jag har haft fullt upp. Har bland annat varit på Gotland i 4 dagar :)
 
Men jag ska nog börja med att berätta om min onsdag! Tog sovmorgon för att jag var så trött, och när det väl började bli dags att åka till jobbet ringde chefens pappa Lasse. Han är den som mjölkar när inte jag gör det(han bor på gården) och ville att jag skulle stanna hemma på grund av busvädret vi haft idag.
Bättre att jag är ledig än hamnar i nåt dike, ansåg han. Gillar inte att vara hemma från jobbet(år både jobbtrogen och trivs väldigt bra) så det tog emot, men såhär i efterhand är jag väldigt glad över beslutet.
Hade troligen fått sova kvar på jobbet..
 
Dagen spenderades hemma. Diskade, städade, tvättade och skottade MASSOR av snö. Fick sen skotta igen då mina fina gångar drivit igen helt..
 
På eftermiddagen kände jag för att ta en promenad(ja, trots vädret) och gick över till Elin och Kemppi. Det var bra träning att pulsa fram i snön. Vovve följde med också, även om han såg något tveksam ut när det blåste som värst..

RSS 2.0