Visdomsord

 
- Intressera dig för din framtid, du kommer tillbringa resten av ditt liv där -

Stela leder

Igår beställde jag en flaska med fodertillskott till gamla ponnyn Tussa. Hon börjar bli väldigt stel i lederna, och jag letade igårkväll efter nåt som kan lindra detta problem. Hittade hemsidan www.eqvi.se där dom hade lite allt möjligt. Blev detta:
 
Återstår att se om det ger resultat..
 
 
 

Träning för lillan :)

Har tagit det rätt lugnt idag. Eller rättare sagt, tiden gick så fort att jag inte hann med så mycket!
 
Åkte till stallet direkt efter frukost för att pyssla om lill-Skruttan lite. Rycktade, övade på att lyfta hovarna och tvättade hennes väldigt smutsiga svans. Hon är nämligen inte speciellt renlig, den lilla damen..
Hos Åsa stod hon i box, vilket INTE var kul att mocka. Såg ut som om en storm dragit fram i boxen, och man fick jämt mocka ut minst 80%. Nu står hon i spilta och det är mycket bättre!
Tror inte att det är många som har sina hästar i spiltor numera, men jag tycker att det är bra då dom får lära sig att tålmodigt sitta fast. Har mött på många hästar som man inte kan ställa i spilta då dom jämt haft box..
 
Lill-Skruttan är en väldigt lugn dam, och jag kan dra henne i öronen, köra in handen mellan bakbenen och göra det mesta utan att hon misstycker(Mirran blir tokig om man kommer för nära hennes spenar!). Benen verkar hon dock vara lite rädd om, så de får vi öva på. Vill kunna göra allt! Underlättar alltid senare.
 
Tränsade henne för första gången idag också, inga problem alls! Hon tyckte att det var väldigt konstigt, och tuggade ständigt på bettet. Men det är ju en helt naturlig reaktion :)
 
 
Hon fick stå på gången med träns och grimman över, så hon fick stå och fundera lite över den nya upplevelsen. Sen ledde jag ut henne och Tussa till hagen, fortfarande med tränset på. Hon såg väligt lättad ut när jag tog av henne den.
 
 

Ridning

Red både Bullen och Mirran idag med blandat resultat.
 
Mirran var överenergisk som vanligt, och bråkade sig igenom hela ritten som vanligt. Försökte hålla henne sysselsatt, men hon drog i bettet, kastade med huvudet, kollade på allt runtomkring och ökade farten hela tiden. Blir så less på att göra halvhalter jämt och ständigt..
Hon har sina ljusa stunder, men oftast är jag mest less när jag ridit klart. Har liksom inte riktigt det tålamodet som krävs!
Ska verkligen testa att rida henne så ofta det bara går, och funkar inte de så passar vi nog helt enkelt inte ihop.
Vi skulle behöva jobba regelbundet på en ridbana, men det är inte så enkelt att få till. Ska klura lite på olika lösningar..
 
 
När det var dags att rida Bullen började det mörkna, så det var bara att dra fram reflexerna. Reflexer får man aldrig för mycket av!
Bullen har ju vilat i ca en månad nu, med undantag för lättare ridturer emellanåt. Hans kondis är därför inte den bästa. På grund av bristen på kondis, tillsammans med hans tjocka päls, resulterar i att han svettas en hel del för minsta lilla.
När jag får tid ska jag låna en klippmaskin och trimma honom ordentligt :)
 
 
Imorgon ska jag och mamma träna lite med lill-skruttan, och så ska jag rida.

Morgonmys

Dagen har inte börjat som jag tänkt mig, men det stoppar mig inte från att göra resten av dagen superbra!
 
Gick upp tidigt för att fodra och släppa ut hästarna. Hade lite tid över så jag ställde skruttan på gången och rycktade, kratsade hovar och gosade lite. Hon är fortfarande lite bråkig med hovarna, så jag får öva mer på den detaljen. Måste visa vem som är THE BOSS :)
 
Nu ska jag tillbaka till stallet för att rida Mirran och Bullen. Tjao!

Ta inget för givet

Det kommer alltid dagar när man inte alls är nöjd med sin kropps utseende. Hur snygg, sexig och läcker kropp man än har, så kommer alltid dom dåliga dagarna som ett brev på posten.
 
När dom dagarna kommer försöker jag tänka positivt. Jag ska vara glad att jag överhuvudtaget har en kropp som tar mig fram här i livet. En kropp som är frisk och fungerande! Det är tyvärr nåt man tar för givet, fram tills den dagen den inte funkar felfritt längre.
Har man tur så är det nåt så naturligt som åldern som börjar sätta stopp för saker och ting. Men har man otur kan det vara en ridolycka, bilolycka eller gud vet vad.
 
Man tar alldeles för mycket för givet. Man är alldeles för ytlig för sitt eget bästa, och glömmer det viktiga här i livet.
 

Kommentar

Fick en kommentar på inlägget jag gjorde häromdagen angående varför man tränar. SATS hade gjort en undersökning om de och ja, läs inlägget så hänger ni med bättre. Skrev ner alternativen där.
 
Kommentaren:
Men kan inte alla dom där hänga ihop lite? Jag känner ju att jag tränar för att få en snyggare kropp, eftersom den kropp jag har nu inte får mig att må bra osv... Bara en tanke ;)
 
Håller med om att alternativen hänger ihop. På mig stämde dom flesta! Jag tränar för att få snyggare kropp och därmed vara nöjd med mig själv. Jag blir glad och tycker träningen är rolig för att jag ser och känner att min kropp mår bra av de. Jag tränar ju även för att jag borde, då mitt jobb mer eller mindre kräver det. Får nämligen lätt problem med ryggen om jag inte tränar tillräckligt.
Allt detta för att jag tränar mot ett mål, dvs få både mig och min kropp att må prima.
Den punkt som stämde minst var möjligtvis att träna för att få umgås. Men till exempel snowboardåkning är ju superbra träning, men det skulle jag aldrig göra själv. Umgänget är ju halva grejen i de fallet!
 
Hoppas att träningen ger resultat M, så att du blir mer nöjd över din kropp! De finns bara fördelar med att träna, så håll igång och ha kul :)

Visdomsord

 
- Det hjälper inte hur fort du springer, om du springer åt fel håll -

Varför tränar du?

Träningskedjan SATS gjorde en undersökning om varför folk egentligen tränar. Här har du resultatet:
 
82% -  För att må bättre.
45% - För att få snyggare kropp.
43% - För att det är roligt.
34% - Har specifika mål med min träning.
12% - För att det är socialt/ För att träffa folk.
9% - För att jag känner att jag borde.
 
Jag tränar av flera anledningar. Framförallt för att må bättre, men också för att få snyggare kropp. Eller rättare sagt, behålla den kropp jag har. Vissa sporter utövar jag enbart för att det är kul, till exempel snowboardåkning. Såna sporter utövas även alltid med ett gäng härliga människor, så jag får ju umgås också!
Har i nuläget inga mål med träningen mer än att hålla igång, men inom kort ska jag sätta ordentliga mål och delmål. Måste ju ha nåt att sträva mot!
 
Varför och vad tränar du?
 

Träning

Förkylningen är nästan helt borta nu, så snart kan jag börja träna igen. Längtar!
Vill verkligen komma igång ordentligt med träningen igen, blir så trött, slö och missnöjd med mig själv när jag inte tränar.. På måndag ska jag börja motionera, för då borde sjukdomen vara borta.
Man ska aldrig träna när man är sjuk eller har druckit alkohol(även om du drack dagen innan).
 

Min tisdag

Har jobbat nu på morgonen på grund av att vi skulle provmjölka. Då tar vi prov på både kvällsmjölk och morgonmjölk, det var därför jag var tvungen att jobba.
Tänkte vara duktig och berätta med text och bilder hur en provmjölkning går till, får se när det blir av..
 
Var ett tag sen jag jobbade på morgonen nu, så det kändes väldigt ovant! Skönt att ha jobbat klart för dagen redan kl. 12, men det förstör tyvärr resten av min dag. Går ju upp 02.30 för att hinna till jobbet till kl 4. Sen jobbar man fram till ca 12, beroende på hur mycket jobb det finns.
Sen är jag så trött resten av dagen(varesig jag sover lite eller inte) så det blir oftast inte mycket gjort. Idag har jag sovit lite på soffan, kollat på tv, städat lite och ja..inte så mycket mer. Värdelöst!
 
Johnnie kom nyss hem, så lite sällskap fick jag i allafall. Kan i och för sig tillägga att han gick över till grannen strax efter att han kom hem, så han var inte världens bästa sällskap.. :)

Hjälp vid kalvning

Hade några ovisade bilder från i somras när chefen hjälpte en ko vid kalvningen. Kalven var stor så hon behövde lite hjälp på vägen :)
 
 
Får påpeka att man självklart är väldigt försiktig när man hjälper en ko vid kalvningen. Man drar försiktigt när kon krystar ordentligt och man tar det lite i taget.
 
Kalven och kon på bilderna mådde jättebra, solen sken och chefen var stolt :)

Förkylning, snäll chef och helgplaner

Sitter framför tv:n och slökollar lite med datorn i knät. Förkylningen håller i sig, så det lär bli en snorig, hes helg... Men det står jag ut med, hatar däremot att jobba när jag inte är fullt frisk! Dom här senaste dagarna på jobbet har inte varit roliga, även om chefen ställt upp och gjort en del av mina sysslor.
Allt jag gör går i halvfart, vilket är väldigt irriterande..
 
Det sista chefen gjorde innan han gick in under kvällen var att skrämma livet ur mig. Snäll chef jag har va?
Jag höll på med det sista i mjölkstallet när han plötsligt kommer in och släcker lyset. Jag anade vad han höll på med och drog upp ficklampan ur fickan. Jag stod ju mitt i rummet, så han kunde komma från alla möjliga håll. Tänder lampan och lyser snabbt omkring. ser honom inte. Börjar snabbt gå mot mjölkrummet(där lysknappen är) och hinner tänka att han kanske bara jävlades och gick?
Då hoppar han fram och skriker framför mig. Min reaktion blir självklart att skrika till och hoppa några skutt i min färdriktning innan jag lugnar mig. Det hade han jättekul åt.. Men man blir ju alltid räddare när man vet att nåt läskigt finns där, men man vet inte var!
Hur mitt lilla skrik och små kaninhopp skulle kunna hjälpa mig vid en eventuell zombiattack(eller liknande fara) är dock oklart.
 
Nu har i alla fall min helg börjat, och jag har inte så mycket inplanerat. Lite grejer på ridskolan bara. Sen måste det göras en storstädning här hemma, ser ut som 7 svåra år..! Inte lätt att hålla rent när man knappt är hemma..
 
Nä, nu ska jag skutta in i duschen och sen ska jag nog lyxa till det med att krypa till kojs. Vet att det är tidigt att gå i säng nu på en fredag, men jag är som sagt förkyld och så ska jag upp rätt tidigt imorgon.
 

Visdomsord

 
- För att nå toppen måste man ha starka rötter och tålamod för att växa -

Förkyld

Under gårdagen smög sig en förkylning på. Vanligtvis brukar jag vakna med förkylningen, men den här gången kom den alltså under dagens gång. Sov jättedåligt på natten och vaknade flera gånger.
Tog sovmorgon då sömn är det enda som hjälper mot förkylningar(enligt mig). Åkte till jobbet sent eftersom vi inte hade så mycket att göra idag.
 
Hela dagen har gått trögt, trots att förkylningen lugnade sig under dagen. Brukar ju alltid vara värst på morgonen.. Är så skönt att äntligen vara hemma, nyduschad, nyäten och klar med allt. Bara sängen återstår! Älskar känslan av att krypa ner i sängen och veta att ca 7-8 härliga timmar finns framför mig innan jag ska upp igen.
 
 
 

En kalv blir till!

Just nu sprutar det ut kalvar ur korna på jobbet! Nu vet jag att många av er läsare kommer tycka att dessa bilder är äckliga, men såhär ser det faktiskt ut när en kalv blir till. (storken orkar inte bära kalvar då dom trots allt väger 30-40kg..)
 
 
På sista bilden har den lilla grabben kommit ut, blivit tvättad av mor och försöker lära sig hur dom långa benen funkar. :)
 
OBS! En ko ligger normalt ner när hon krystar ur sig kalven, men den här kon reste sig och bökade runt lite innan hon la sig och fortsatte. Vanligt att dom gör så, reser sig och slickar i sig fostervatten eller bara trampar runt lite.

Täcken

Jag har pysslat med hästar i hela mitt liv. Familjen har ägt allt från araber och nordsvenskar till korsningsponnyer. Väldigt gott och blandat med andra ord. Det är först på senare år som jag börjar rida oftare och hårdare, och därmed behövt klippa hästarna. Men dom hästar som inte jobbar sig jättesvettiga får gå med sin vinterpäls.
 
Täcken har vi haft på dom få som behövt de, men det var väl egentligen bara araben och dom klippta hästarna.
För några år sen såg man aldrig täcken med hals, men nu ser man dom överallt!
Alltså, under -25 gradigt klimat kan jag förstå om man klär sin extremt tunnhåriga häst i ett täcke med hals. Men redan nu, ner det inte ens är minusgrader, ser man flera hästar i hagarna bära dessa täcken. Ibland även dubbla täcken, redan nu!? Då var det visserligen några minusgrader, men ändå?
 
Det måste vara ett allvarligt fel på dagens avel, om hästarna är så känsliga att dom måste ha 15 lager täcke plus hals. Det är ju helt sjukt! Det passar utmärkt i facket där jag placerar folk som låter sina hästar gå ensamma i pyttesmå hagar, med benskydd och liknande. Hästar är trots allt hästar och ska få vara de.
 
Dagens hästfolk(inte alla, men alldeles för många!) är helt skruvade i skallen när det gäller djurskötsel. Nuförtiden ska djuren behandlas som om det vore en människa, varesig det är en hund, häst eller katt.
 
 
Låt hästen få vara fri, rulla sig i leran utan täcke och leka med andra hästar. Det är inget fel med täcke, men då ska hästen behöva de! Låt hästen få vara de vilda flockdjurdjur den är född till när det är ute.
 

Belgisk jätte

Jag vill ha en belgisk jättekanin! :)
 
 
Hade för några år sen en liten hermelinkanin vid namn Bob, men han var pytteliten(och supersöt). Vore kul att testa på motsatsen! En så liten kanin skulle säkert råka illa ut här hemma med hunden och katten, men jag skulle vilja se de djur som vågar sig på en sån där bjässe.. hehe..
 
Men jag saknar min lilla Bob..
 
 
 
 
 

Dagens planer

Ni har väl inte glömt att det är fars dag idag?
 
Ska alldeles strax skutta in i duschen och göra mig klar, sen bär det av hem till mor och far. Vi ska även stanna till hos Johnnies pappa och fira honom.
Vädret ser inte lovande ut, framförallt inte för ridning på åkrar. Kanske blir lite ändrade planer, får se.. Just nu regnar det ute, och är allmänt grått.
 
Skulle verkligen behöva hinna jogga en sväng och framförallt städa innan dagen är slut. Tänk att helgerna ska gå så fort! Man hinner ju ingenting..
 
Nä, nu måste jag göra mig klar. Återkommer med fler inlägg senare idag!

Morgondagens träningspass för Mirran

Imorgon är det lösgörande arbete som står på schemat för Mirran, om vädret tillåter.
 
Mycket tempoväxlingar, övergångar, arbete på böjt spår och liknande. Vi håller oss till skritt då hon hetsar upp sig allt för mycket i traven. När jag känner att det funkar i skritten kan vi börja trava lite, men de lär dröja ett tag :)
 

Prick!

Vi har en kviga på jobbet som på håll ser ut som vilken vanlig SRB-kviga som helst. Men kollar man nära ser man denna lilla roliga detalj:
 
 
En svart prick, mitt på kroppen! Mycket personlig detalj må jag säga.. Har aldrig sett nåt liknande, en brun/vit kviga med svarta prickar!
Har ni sett något lustigt på ett djur?

Hästlördag!

Idag har det varit mycket hästar på schemat!
 
Först klev jag upp rätt tidigt för att åka till ridskolan och rida lektion. Fick träna sits idag, vilket behövs! Red bamsen Wally idag som vanligt, och i vanlig ordning gick det sådär. Ibland går det super, men mest är det pannkaka(iaf så känns det så!).
Blir så frustrerad ibland när jag kämpar och kämpar, men ändå inte får det att funka som jag vill. Men det är väl lite grejen med hästar.. Man måste ha massor av tålamod, vilja och känsla för att komma framåt.
 
Men det är klart, att rida en häst en gång i veckan ger inte så mycket. Rider man den däremot flera gånger/veckan vet man precis vilka knappar man ska trycka på för att ridningen ska funka så bra som möjligt.
 
Efter ridningen åkte jag hem och fixade mig lite snabbt och besökte sen julmarknaden här i samhället tillsammans med syrran.
 
Resten av lördagen tillbringade jag på hästryggen. Syrran hängde med ut på ridtur också. Kul, för det är inte ofta det händer! Det hade börjat mörkna, så hästarna fick massor av reflexer. Sånt snålar jag inte med! Jag tycker att det är mysigt arr rida när det är mörkt, men syrran delade inte min åsikt. Blev mycket prat om konstiga människor och spöken. Dessutom planerar vi att ta en långtur med hästarna i vinter. Vore superkul!
 
Bullen rullade länge och väl i sin nyströade box när han kom in från hagen. Skönt att slippa leran och täcket :)

Visdomsord

 
- Ett uppmuntrande ord efter ett misslyckande är värt mer än timmar av beröm efter framgång -

Se upp i backen!!

Längtar verkligen tills vi kommer iväg till backen igen! Börjar bli dags, vet dock inte hur närmaste backarna är just nu. Kanske är kanonfina redan?
 
Vill åka snowboard! Bra träning och superkul :)
 

Smart liten kalv

En kviga kalvade under fredagsmorgonen på jobbet. Hon är själv rätt liten, men fick en ganska stor, fin kvigkalv. Kvigan var lite tagen efter kalvningen och ville inte resa sig upp. På grund av detta var vi lite oroliga för om kalven fått i sig mjölk själv, och började planera ett mål mjölk till henne. En annan kviga hade nämligen också kalvat, och var frisk och pigg. Vi tänkte ta mjölk från henne, då jag plötsligt ser nåt roligt när jag passerar den slitna kvigans box.
 
Kalven hade tagit saken i egna klövar och lagt sig bredvid sin mor och diade henne liggandes, precis som grisar gör. Man får inte vara dum!
 
Så kalven fixade det själv, och drack länge och väl. Modern måste vara stolt :)
 

Klippt häst

Lånade hem klippmaskinen från jobbet och friserade Mirran idag. Hon svettas så förbannat när jag rider henne, så det blev en helklippning. Är ju inte så kallt än heller.
Klippmaskinen samarbetade inte speciellt mycket, så det blev inte allt för snyggt..Men det mesta av pälsen är borta nu i allafall, och det var ju meningen!
 
 
Efteråt red jag henne en sväng. Travade mycket och hon bråkade hela tiden. Om hon fick välja skulle vi skena hela vägen, och kasta oss fram och tillbaka på vägen varje gång vi passerade ett läskigt träd, en sten eller en köttätande vattenpöl. Skulle inte sitta kvar länge..
 
Förra helgen fick hon syn på en vattenpöl i galoppen, och kastade sig åt sidan så snabbt att jag åkte av rakt ner i det leriga, blöta gruset. Jippi.. Som tur är har hon hittills när jag åkt av(2 gånger) stannat och låtit sig bli infångad när jag åkt av.
Dessutom råkade hon smälla till mig på hälsenan några dagar innan på grund av att hon fjantade sig. Otroligt smärtsamt och det tog ett bra tag innan jag kunde gå normalt med skor på. Ömmar dock fortfarande.. Fjanthäst.. !

Alla helgons dag

Nu på kvällen var vi hem till några vänner och åt tacos och fikade. Mycket trevligt :)
 
Efteråt stannade vi till vid kyrkan och gick en sväng på kyrkogården, nåt jag velat göra länge. Alla helgons dag är så fint med alla ljus på gravarna, riktigt magiskt. Varje år i säkert 5 år har jag velat ta den promenaden, men det har aldrig blivit av. Men nu är jag nöjd!
Måste åka till min förra hemort och lägga blommor/tända ljus på en speciell grav där. Något jag också velat länge!
 
 
Skänker en tanke till er alla jag saknar, ni vet vilka ni är.

RSS 2.0