Solbrännans pris

Just nu lägger flera personer ut bilder på facebook från en ordentligt snörik vinter och antyder att man inte ska klaga på värmen för vintern är snart tillbaka.
Kan hålla med, till en viss del. Jag förstår poängen, men just nu är det på tok för varmt. Man kan inte vara ute i solen utan att bli halvgrillad!
På vintern kan man dra på sig massor av kläder och hålla sig relativt varm, men jag tycker att det är svårare att reglera/styra temperaturen under heta sommardagar.
Man kan inte göra så mycket förrän på kvällen, då är det underbart att vara ute!
 
Kan verkligen inte förstå hur folk kan vilja ligga och pressa i solen en dag som denna. Bada och hänga på stranden är en sak, för då kan man åtminstone svalka sig, men att lägga sig hemma i trädgården mitt under gassande sol? Nej tack!
När jag var yngre solade jag gärna för att det var skönt(om det inte var tokvarmt) och för att bli lite brunare. Men åren går och visheten ökar. Numera solar jag aldrig. Jag kan vistas i solen med solar inte genom att ligga och pressa.
Jag har inte tid, jag har inte ro nog att ligga och slappa, det känns som slöseri med tid och framförallt: Jag har redan kämpat mig igenom en cancerbehandling, och är inte sugen på en ny.
Hörde nyligen att hudcancer är den snabbast ökande cancerformen, vilket är förvånande med tanke på att allt fler nås av informationen om riskerna.
Men det är typiskt människor, man måste kliva i fällan för att inse att det var en dum idé. Folk röker ju fortfarande, trots att rökning inte har några positiva effekter alls, det bara skadar rökaren själv och folk i omgivningen.
Jag har hört rökare säga att man blir lugn av att ta en cigg, men i mitt huvud väger nackdelarna så tungt att det inte finns något att diskutera.
Jag får så ont i huvudet av cigarettrök, och ibland blir jag till och med illamående. Detta var en stor anledning till att Johnnie, som rökte en hel del när vi träffades, drog ner ordentligt på ovanan. Sen höll han sig nästan helt i skinnet tills jag blev sjuk, då började han igen. Det blev nog helt enkelt för mycket, och han föll in i ovanan på nytt.
 
Men nu var det inte rökning jag skulle skriva om, utan solning och värme..
Jag minns att jag dessutom var dålig på att smörja in mig med solkräm. Detta berodde på att jag hört att man inte blir brun om man smörjt in sig.
Det är så man skäms när man tänker tillbaka på sina solvanor, vilken idiot man varit! Men det är väl dom flesta i sina unga år, det är en del av uppväxten. Hur ska man kunna bli gammal och vis om man inte är ung och dum först?
Men nu kan jag i alla fall meddela(om det fortfarande finns någon som inte tror man blir brun med solkräm) att jag varje morgon smörjt in mig med solskyddsfaktor 30(kroppen) och 50(ansiktet). Trots detta ser man tydliga linjer både efter bikiniöverdel och kortbyxor, trots att jag är väldigt sparsam med att vistas i solen jämfört med många andra.
 
Om det finns någon som fortfarande kommer kliva utanför dörren utan ordentligt solskydd och sunt förnuft kan jag meddela att som alla läsare nog vet har jag haft cancer. Inte hudcancer, men jag har en ordentlig inblick i behandlingen.
Den är jobbig, smärtsam och psykiskt tärande. Även om behandlingen är avslutad kan biverkningarna plåga dig i år framöver. Om man har turen att bli frisk vill säga, för det blir inte alla(8 av 10 botas helt).
Jag skriver inte detta för att skrämmas, utan för att folk ska tänka ett steg längre. Är man beredd att ta den risken?
Jag minns att jag tänkte det klassiska: "Det händer inte mig". Nä nä.. Cancer fick jag i alla fall, även om det inte var just i huden. Så det hände mig, just mig.
 
Ta hand om er i detta varma väder och glöm inte att dricka massor av vatten! Själv får jag huvudvärk direkt om jag slarvar med det..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0