Cykelhjälm och annan säkerhet.

Nu på eftermiddagen bestämde jag mig för att ta en cykeltur med Ludde, något han älskar. Han har det kanske i blodet, för hans morfar och morbror gillar att cykla. Själv har jag alltid tyckt att det inte riktigt är min grej, men har blivit allt mer intresserad. Framförallt nu när Ludde kan sitta bakom.
 
Innan vi hann sticka iväg kom Johnnie hem från en kurs, och han hade tänkt lite i samma bana. Han hade nämligen planerat att gå en promenad med Ludde i sittvagnen.
Det slutade med att jag och Ludde tog ena cykeln och Johnnie den andra med hunden i koppel. En riktig familjetur alltså, om man bortser från att katten saknades. Men hon vill nog inte vara med och cykla heller, så hon misströstade troligen inte.
 
På hemvägen mötte vi en av Johnnies bekanta som var ute och luftade motorcykeln, så vi stannade för att prata en stund. Ludde hade gott om tålamod och satt nöjt och väntade. Under tiden vi stod där märkte jag att huvudvärken kom krypande. Hjälmen sitter inte riktigt bra längre utan trycker mot framförallt tinningarna. Det är själva plastdelen man reglerar för att få hjälmen att sitta bra som börjat bukta inåt mot bärarens huvud. Inte skönt, framförallt inte under längre stunder.
Har märkt att jag lätt får huvudvärk när jag cyklar, men det var först nu jag insåg att hjälmen är den stora boven. Trodde att det var min nacke som i vanlig ordning är stel och att cyklingen på något vis irriterade nacke och huvud. Hur som helst, dags för ett hjälmköp alltså. Hjälmen jag har är från Biltema, så att den inte funkade längre förvånar inte. Men jag har varit nöjd fram tills nu i alla fall(ca 5 år?).
Kollade hur länge man bör ha sin cykelhjälm innan den ska bytas, och man rekommenderade 10 år om den inte fått någon hårdare stöt. Då ska den nämligen bytas direkt.
 
Fick cykla sista biten hem utan hjälm, och som jag skämdes! Jag avskyr när folk inte har hjälm, framförallt när dom satt på sitt barn hjälm men skippar det för egen del.
Man ska först och främst vara rädd om sig själv, och framförallt ska man vara ett gott föredöme för nästa generation. Vill inte stå där en vacker dag och försöka svara på Luddes fråga när han undrar varför inte jag har hjälm. "För att jag är vuxen" skulle nog många säga. Tragiskt.
Är man rädd om sina barn ska man inte bara uppmana dom att tänka på säkerheten, utan även visa dom hur man gör.
Barn gör inte som du säger, dom gör som du gör. Uppfattat?
 
När jag kollade upp cykelhjälmens livslängd hittade jag även meningen: "Ungefär hälften av alla som dött i cykelolyckor hade överlevt om dom haft hjälm". Ha det i åtanke när du tar cykeln nästa gång, och lämnar hjälmen hemma.
 
Nästa gång jag åker till stan ska jag skaffa mig en snygg, skön cykelhjälm. Som inte ger mig huvudvärk!
 

Märker att folk som själva inte uppmanats att tänka på säkerheten i yngre år även följer detta mönster som vuxna. Vi skulle alltid ha cykelhjälm, bilbälte och liknande, så det sitter i ryggmärgen. Visst har det hänt att jag skippat hjälmen, men det är inte ofta.
Tror att jag tänker extra mycket på säkerheten nu när jag både fått barn och varit riktigt sjuk. Vore ju snopet att stryka med i en cykelolycka när jag just överlevt en cancerdiagnos..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0