Mamma är med i dagens tidning!Framgång för privat hemtjänst

Mer personligt. Det tror privata Vallonens hemtjänst AB är orsaken till att den lyckats etablera sig väl på bara tre månader.

– Vi har redan fler brukare än vi förväntat oss. Det har gått mycket fort, säger Marika Wallin.

När Östhammars kommun
i april förra året antog lagen om valfrihet väcktes en idé hos Ann Åkerström och Marika Wallin. Båda hade jobbat inom kommunens hemtjänst under många år och trivdes bra men när tillfället gavs att starta kommunens första privata hemtjänstutförande satsade de allt.
– Vi kände att vi ville erbjuda det där lilla extra. Till exempel att kunna ta med brukarna på utflykter och se till så att de inte behöver möta olika personal hela tiden, säger Marika Wallin.


Den 1 oktober
godkände Östhammars kommun deras ansökan och redan har de tolv brukare att ta hand om. Både personer som aldrig tidigare har haft hemtjänst och personer som gått över från den kommunala verksamheten.
– Det vi har hört som anledning till att folk går över är att de vill ha mindre personal. En brukare hade haft 50 personer på sin lista. Hos oss möts de av samma ansikten och vi kan dessutom säga vem det är som kommer till dem nästa dag, säger Marika Wallin


I dag är de fyra stycken
i personalen men även om den siffran ökar i takt med att brukarna ökar säger Ann Åkerström och Marika Wallin att de kommer att fortsätta garantera att de äldre möts av samma personer.
– Då delar vi upp personalen så att vissa personer har hand om vissa brukare, säger Ann Åkerström.
Den vanligaste frågan som ställs av nyfikna som hör av sig handlar dock inte om personal utan om pengar.
– Många tror att vår hemtjänst är dyrare men den kostar lika mycket som den kommunala, säger Ann Åkerström.


En som nyligen
börjat använda sig av Vallonens hemtjänst är Eva Westerman. För en månad sedan trillade hon och vaknade upp utan att riktigt minnas vad som hänt, vilket fick dottern att ringa upp Vallonens Hemtjänst som nu gör dagliga trygghetsbesök.
– Jag var envis först och skulle inte ha någon hjälp. Men nu kan jag inte tänka mig hur det skulle vara utan dem. Jag tycker att det är en förmögenhet att de kommer hit, säger Eva Westerman.


Kommunal hemtjänst
är inget hon har emot, men Vallonens hemtjänst erbjuder det hon eftersöker mest.
– De pratar! skrattar hon.


På kommunen
gläds man åt Vallonens hemtjänsts framgångar. Enligt socialchefen Kenneth Lindholm bidrar det till en kvalitetskonkurrens som gynnar utbudet. Och han hoppas på att fler personer ska vilja ge sig in på marknaden. Än så länge har dock inga fler än Marika Wallin och Ann Åkerström ens ansökt.
– Tittar man på nationell nivå visar det sig att det tar sin tid innan ett sådant här system sätter sig. Men jag tror säkert att det kommer fler aktörer så småningom, säger Kenneth Lindholm.


Av: Martina Lindvall martina.lindvall@unt.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0