Clinic på Jällaskolan!

Nu har jag kommit hem från jällaskolan där jag varit på clinic. Jens Fredricson(känd hoppryttare) och Peter Lundström(Internationell banbyggare) delade med sig av sina erfarenheter och kunskaper.

Dom pratade om banbygge, avstånd, unghästutbildning, kombinationer..Ja, lite av allt kan man säga.

Mycket hade man hört förut, men fick nu en liten "påbyggnad" på de man tidigare hört. Lite fördjupning. 

Dom började med att visa en nybliven 5 åring, samtidigt som Jens berättade om unghästutbildning. Att man t ex ska undvika att löshoppa unghästar över kryss, eftersom dom blir osäkra och vet inte riktigt hur dom ska göra. Att hoppa kryss med ryttare var däremot inga problem, då ryttaren kan visa vägen.
Han berättade också om hur viktig framåtbjudningen är och hur mycket man ska kräva av en ung häst.   

Sen fick 2 något äldre hästar visa upp sig, och Jens fortsatte att berätta om dessa. Hur olika dom var(en het och en något lugnare) och hur man ska jobba med dessa.
Dom hoppade lite hinder här och var, och sen fick dom hoppa en bana.

Mot slutet hämtade Jens sin egna häst Colmar, och berättade om sina mål med denna häst. Hur han jobbar med den och vad den kan. Han visade hur man hoppar hinder efter en snäv sväng, kombinationer och liknande. Väldigt duktig häst, både fin och lydig.
Mot slutet hoppade även han en bana, dock med mycket högre hinder än tjejerna gjorde innan.

Dom berättade om läskiga hinder, hur en banbyggare planerar banan och hur man räknar avstånden mellan hindren. Som sagt, dom gick igenom de mesta.

Jens var trevlig att lyssna på, då han var väldigt ärlig och hade mycket roliga uttryck.

Han berättade att alla hästar kan utvecklas, och att det bara är en själv som egentligen hindrar det. Och alla hästar kan bli bra, bara dom kan och vill hoppa.

Han berättade också att dressyren självklart är viktig för hoppryttare(det är ju trots allt mellan hindren man "vinner" tävlingen) men också att hoppningen är viktig för dressyrryttare.

Hm, har jag nåt mer att säga? Tror det var allt i grova drag. Dom tyckte att det var jätteviktigt att rida med hästen hela tiden, och inte bromsa innan hindret för att sen kasta sig över. Det är faktiskt nåt man rätt ofta ser.

Aja, det var lite kyligt, men värt det. Jag blir dock rätt otålig lite väl fort när jag sitter still, så 2½ timme var inte kul av den anledningen..! Men det var lärorikt, som alltid när man hör duktiga människor prata om nåt dom är väldigt bra på :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0