Fråga

Har fått en fråga/kommentar angående min cancer:
 
 
 
Jag svarar gärna på frågor och funderingar, då jag hoppas att på så sätt kunna öka kunskapen om denna sjukdom. Så var inte blyga för att ställa frågor, hur privata och intima dom än må vara.
Jag visste själv ingenting om detta innan jag ofrivilligt hamnade mitt i smeten. Jag har hört om vaccinet dom tagit fram, men där slutar min kunskap om livmoderhalscancer.
 
Jag är osäker på hur långt framskriden min cancer är. Såg en skala någonstans på internet över sjukdomens utvecklingsstadier, tror det var ca 6 st. Från att det var en cellförändring till att det spridit sig till andra organ.
För min del har dom inte hittat något mer än själva "modertumören", men den är istället rätt stor(ca 6 cm i diameter).
Johnnie frågade tidigt läkarna om man kunde bedöma hur länge jag haft tumören, men det var väldigt svårt. Min graviditet kunde nämligen ha väckt den från en långvarig vila. Den kan därför ha legat och gottat sig där ett tag, men det var först nu den vaknade och ökade i volym.
 
Livmoderhalscancer kan drabba alla som har ett aktivt sexliv, men enligt den info jag hittat var det ovanligt att tjejer under 25 drabbas. Sen om detta beror på en seg mognad hos cancern eller om man är mer motståndskraftig i yngre år är oklart. Ska försöka komma ihåg att fråga min läkare när jag träffar henne.
 
Men om jag ska återgå till kommentaren jag fick, så blev jag väldigt glad(till och med rörd) över att du bestämt dig för att gå på cellprovstagningen efter att ha läst det jag skrivit. Jag var förr en sån som gärna tänkte: "äh, det händer inte mig", men nu är jag verkligen ett vandrande exempel på att det kan drabba även mig.
Ta chansen att prova dig, för även om risken är liten att drabbas så får nästan 500 kvinnor diagnosen varje år.
En gynundersökning är inte speciellt kul, men helt klart värt det om man tidigt kan hitta cellförändringar i tid.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0