Livmoderhalscancer Del 1
Människokroppen är uppbyggd av många miljarder celler. För att kroppen ska kunna växa och leva vidare, måste de flesta celler regelbundet ersättas med nya. Det sker genom att cellerna delar sig. När cellen ska dela sig fördubblar den hela sitt innehåll och blir till två celler. Då har en exakt kopia av cellen skapats och den första cellen dör.
Oftast fungerar celldelningen eller så klarar cellens arvsmassa, DNA, själv av att reparera skador som uppstår.
Men någon gång får cellen en skada som den själv inte kan reparera, och den tappar då förmågan att kontrollera sin delning och tillväxt. Det kan leda till att cancer uppstår .
Det som kännetecknar cancerceller är bland annat att de fortsätter att föröka sig okontrollerat samtidigt som de inte dör när deras tid är ute. Ofta klumpar cancercellerna ihop sig och bildar en tumör.
Livmoderhalscancerns utveckling
Livmoderhalsens uppgift är att under en graviditet hålla emot tyngden från fostret. När barnet ska komma ut vidgas livmoderhalsen så att han/hon kommer igenom.
Livmoderhalsen och livmodertappen är täckta av två olika sorters celler. På livmodertappen möts dessa två cellertyper och slemhinnan på det området är extra känslig för bakterier och virus.
Cellförändringar kan uppstå i det området, vilket inte är ovanligt. Förändringarna delas in i lätta, måttliga och svåra. Lätta cellförändringar läker oftast ut av sig självt, utan att kvinnan märker något alls. Måttliga och svåra cellförändringar har desto svårare att självläka. Cellförändringar utvecklas ofta långsamt och från en lätt cellförändring till en fullt utvecklad cancertumör kan det ta 15 år.
