Länk om Cancer

 Genom Facebook hittade jag på detta lilla youtubeklipp som förklarar på ett enkelt sätt vad cancer är. Det är konstigt att inte folk vet mer om cancer med tanke på att det finns överallt omkring oss, fast i olika former. Alla vet vi någon som drabbats, oftast även någon som dött.
Jag visste själv pinsamt lite om cancer innan jag själv drabbades, och Johnnie var lika dåligt påläst. Minns att han någon gång sa: "Jag har hört att cancer inte gör ont". Hmm.. Själva tumören i sig gör kanske inte ont, men det den trycker och växer på signalerar förr eller senare till övriga kroppen att en ovälkommen gäst kommit på besök.
 
Ni som följt bloggen ett tag minns säkert hur ont jag hade. Både sammandragningarna och ryggen. Usch, jag har aldrig någonsin upplevt en sådan smärta. Nu är jag bara 25 år och bör därmed inte ha fått uppleva så mycket, men inget jag varit med om kan jämföras med smärtan från tumörens framfart.
 
Jag hoppas att ni som läser det jag skriver lärt er en del nytt om cancer, i alla fall livmoderhalscancer. För att ytterligare sprida lite allmän kunskap om cancer länkar jag till detta klipp. Jag är kass på allt vad datorer och elektronik heter, så ni får stå ut med denna tråkiga länkning:
 
http://www.youtube.com/watch?v=0RwPXMvJjTA
 
Förövrigt kan jag citera någon som den ideella organisationen Ung Cancer skrivit på Facebook:
 
"Häromdagen blev vi kontaktade av en högstadieelev som ville att vi skulle föreläsa på hens skola. Vi tackade självklart ja, men fick sen beskedet att skolledningen sagt nej.

Anledning: Cancer är ett för känsligt ämne."
 
Helt sjukt i mina ögon. Vad försöker dom skydda barnen ifrån? Jag avskyr när människor försöker måla upp en fin bild för sina barn att allt är guld och gröna skogar. Lika viktigt som att barnen ska få leka, skratta och njuta av livet är det att förklara för dom om sjukdomar, olyckor,fattigdom och död.
Jag och mina syskon är uppväxta på en mjölkgård och fick detta naturligt från start. Favoritdjuren råkade ut för olyckor och sjukdomar, en del behövde avlivas. Andra fick medicin och blev friska. Vi fick titta på när djur avlivades och slaktades, men självklart bara om vi ville. Jag var med när min favoritko avlivades, sörjde länge när min favoritkalv råkade ut för en olycka och dog. Sånt är livet och det negativa hör till lika väl som allt positivt.
Denna uppväxt är jag glad för, att våra föräldrar lät oss delta och förstå. Vi fick ta farväl, vi fick vara med under eventuella begravningar.
Jag ser det som en bra förberedelse. För nästa gång kan det vara en närstående människa som går bort, och även om man sörjer vet man att livet går vidare.
Jag tror att vuxna själva ser det som att dom gjort barnet en tjänst genom att säga att kaninen sprang bort, när det egentligen dog av ålder. Men vad vinner barnen på att man ljuger för dom?
 
Ja, jag antar att ni fattat vad jag menar vid det här laget, så jag behöver inte förklara närmare. Att barnen ska få lära sig om cancer i skolan borde vara självklart. Som Johnnie sa: "Tjata om könssjukdomar kan dom, men inte cancer".
Självklart kan det vara känsligt om någon precis mist en förälder eller annan närstående, men samtidigt, tänk vilken förståelse detta barn skulle få från klasskamraterna.
Ska man ha "känsligt ämne" som anledning till att inte prata om cancer, bör man skippa sexualundervisningen också. Va fasiken, vem tyckte inte att det var pinsamt att prata om kondomer, stånd och sex i skolan?
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0