Från sjuk och snaggad till frisk och långhårig.

Den 22 mars, dvs om några dagar, är det exakt två år sedan jag lät håret falla.
 
Innan jag blev sjuk i cancer trodde jag att man alltid tappade håret av cellgifter. Men jag fick snabbt veta att så inte var fallet, utan att det fanns cellgifter som inte påverkade håret. Den typ av cellgifter jag fick under graviditeten vad dock en sort som skulle få mig att tappa håret, så jag skulle räkna med att stråna skulle börja falla rätt exakt 14 dagar efter första cellgiftsbehandlingen.
 
När jag var inne på den andra veckan efter behandlingen började jag nyfiket dra handen genom håret regelbundet, för att se om det börjat lossna. Det kan låta knäppt att använda ordet "nyfiket" men det var verkligen så. Man brukar säga att "Man lär så länge man lever" och detta var ju en helt ny situation för mig.
Jag var fascinerad över att en påse vätska i blodet kan få mitt hår att börja falla, och min kropp att bli så fruktansvärt trött.  
Dessutom hade jag redan då börjat kliva in i min "cancerbubbla" och snabbt kommit fram till att håret inte var något att sörja, eftersom jag hade värre problem att fokusera på.
 
Jag vill minnas att jag var inne på dag 16 när jag upptäckte att jag började tappa mer hårstrån än normalt. Tidigare kunde det följa med ett par strån i varje tag, och då började plötsligt ca 20 strån släppa samtidigt.
Min äldsta bror är familjens självupplärda frisör, och klipper bland annat pappa regelbundet. Han tvekade inte en sekund när erbjudandet om snaggning nådde honom. "Hur ofta får man snacka sin syster?" blev svaret. Det var helt enkelt en "once in a lifetime-grej" som han inte kunde missa.
 
På kvällen kom han och hans sambo över och han började med att klippa av hästsvansen lite symboliskt, för att sen fortsätta med själva snaggandet. Allt var väldigt odramatiskt och vi skrattade och skojade.
Kändes dock lite konstigt att hålla sin hästsvans i handen och sen kasta den i soporna.
 
Efteråt åkte en mössa på och det tog någon dag eller två innan Johnnie fick se resultatet. Han jobbade nämligen när hästsvansen åkte i soporna.
Själva snaggandet gick som sagt bra, men jag gillade inte alls att se mig själv i spegeln. Det var inte jag.
Dessutom frös jag extremt mycket utan mössa, så av den anledningen både sov och duschade jag med mössan på.
 
Jag gillade inte alls mitt utseende då, och det var faktiskt först när håret blev så pass långt att jag kunde sätta upp det i en hästsvans som jag såg mig själv i spegeln igen. Först då blev jag vän med min spegelbild på nytt. För visst kunde jag se in i spegeln, men det var inte Anna som tittade tillbaka. Det var en helt främmande person med kort hår och trötta ögon.
 
Håret var jättejobbigt att hantera under tiden det växte ut. Det ville absolut inte samarbeta! Usch, jag kände mig aldrig fin.. Peruken användes under finare tillfällen, men till vardags såg jag hemsk ut i håret.
Men nu är den tiden förbi och håret är tillbaka!
 
När jag snaggade av mig håret räknade jag ut lite snabbt att det skulle ta mig ca 2 år att få tillbaka samma längd igen. För någonstans har jag hört att håret växer ca 1 cm i månaden.
Det stämde rätt bra för nu, två år senare, är håret ca 25-30cm långt. Äntligen!
 
Här är lite bilder från 22 mars -13 fram tills idag:
 
Precis innan håret snaggades av.
 
Min hästsvans!
 
Snaggad och gravid.
 
Peruken fick jag nästan gratis av sjukhuset. Betalade endast några hundralappar, sjukhuset stod för ca 2000kr. Användes endast vid finare tillfällen.
 
Här har håret vuxit några cm. Ludde likaså!
 
Midsommardagen 2014(vill jag minnas). Äntligen en hästsvans!
 
Bild tagen idag, håret är tillbaka i ursprunglig längd.
 

Kommentarer
Postat av: Robex Lundgren

finna bilder

Svar: Tack :) /Anna
Info om mig!

2015-03-19 @ 20:05:14
URL: http://ghgumman.blogg.se/
Postat av: Joanna

Vilken kämpe!! =)

Har fått varit med min lilla kämpe idag, där har håret hunnit blivit några centimeter bara.. O hon är överlycklig över att kunna ha hårspännen igen! =)
Ni är riktiga kämpar, alla ni som kämpar och kämpat!

Svar: Jag håller tummarna för att hennes hälsa håller sig god så att håret får växa sig långt :) Det var en helt fantastisk känsla att kunna sätta upp håret i en hästsvans igen, kändes som man nådde ett riktigt tufft delmål! Hälsa din lilla kämpe! /Anna
Info om mig!

2015-03-19 @ 20:13:07
URL: http://joannaolowa.blogg.se
Postat av: KH

Starkt kämpat.

Svar: Tack! /Anna
Info om mig!

2015-03-19 @ 20:14:04
URL: http://kiarahhenrica.blogg.se
Postat av: tommy

måste kännas underbart??

Svar: Helt fantastiskt! :) /Anna
Info om mig!

2015-03-19 @ 20:18:39
URL: http://investerasmart.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0