Inkafolket

Som ni säkert redan vet jobbar jag halvdag och hämtar Ludde på dagis vid lunch. Efter att ha hämtat honom, åkt hem och lagt honom i sin säng(dags att sova en stund), satte jag mig i soffan med en matlåda för att skotta i mig lunch.
Vid den tiden visas alla dom onödigaste programmen, plus massor av repriser man inte vill se.
Bläddrade lite snabbt och stannade till på kundskapskanalen som jag sällan kollar på. Det var ett program vid namn "Time scanner" eller möjligtvis "Time scanners" som precis börjat.
Handlade om att dom med modern teknik scannade historiska byggnader som man inte kan göra utgrävningar vid. På så vis kunde dom se hur byggnader, pyramider och liknande var uppbyggda, utan att behöva förstöra något.
 
Just detta avsnitt var från Inkafolkets stad uppe i bergen, Machu Picchu. Det var så otroligt intressant att jag knappt kunde släppa blicken från tv:n utan formligen skopade i mig maten utan att knappt kasta en blick ner på maten. När jag ätit upp satt jag med uppspärrade ögon och halvöppen mun och var helt inne i programmet.
Jag vet lite om Inkafolket efter att ha sett Vetenskapens Värld för säkert 15 år sedan, men skäms nästan över att jag inte vetat mer om detta fantastiska folk.
Helt häpnadsväckande byggnader och så genomtänkta idéer att jag känner mig dummare än en sten. Vattensystemet var otroligt genomtänkt och jag kan inte förstå att allt detta byggdes för 500 år sedan. Att bygga en hel stad på den höjden måste ha krävt massor av blod, svett och tårar, men bra byggde dom utan tvekan med tanke på hur stabilt det står där uppe på 500 meters höjd.
 
Och vilket tid dom la ner på varje sten! Rundade kanter, men perfekt hoplagda så att man inte ens kunde peta in ett bankkort mellan stenarna. Såg ut som något väldigt modernt(om ens det) och då ska man alltså ha i åtanke att allt detta byggdes för flera hundra år sedan med dom verktyg som fanns då.
Otroligt.
 
  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0