Grönsaksodling

Efter att ha jobbat helg får man lite ledigt i veckan istället. Min helg var lång och jag jobbade 3 dagar, så nu denna vecka blev jag ledig ons-fre. Skönt, men konstigt! Känns som om jag varit ledig i flera veckor.
 
Vädret har inte varit lika bra som under min jobbhelg, men jag har fått mycket gjort ändå. Lite väl mycket om jag ska lyssna på min något slitna kropp.
En sak som verkligen känns bra är att jag nu fått ner dom viktigaste fröna och sättlökarna i landet jag och pappa har på deras gård.
Pappa är chef över potatisarna medans jag är boss över övriga grönsaker.
 
Igår var Ludde med, och som alla föräldrar säkert förstår får man inte alls lika mycket gjort som om man varit utan barnen och utfört sysslan.
Då fick jag ner all gul sättlök plus schalottenlöken. Satsade extra mycket på gul lök i år eftersom vi äter massor här hemma. Därför köpte jag hela 2 kg sättlök, och det tog sin lilla tid ska ni veta!
Jag var bra slut redan efter lökarna, men lyckades även få ner sockerärtor, bondbönor och brytbönor i jorden innan jag gav upp.
Man tycker att det inte borde vara så jobbigt att få ner några fröer och sättlökar i jorden, men jag var helt, totalt slut efter det. Det är tungjobbad jord och många olika arbetsställningar. Mycket upp och ner, gå hit och dit, stå framåtböjd..
 
Idag åkte jag tillbaka för att så lite till. Regnet är på gång och det vore skönt att få ner så mycket som möjligt i jorden.
Sådde morötter, palsternacka, kålrot, dill, rödlök och rödbeta. Orken är inte vad den borde vara och jag var återigen slutkörd, hungrig och även frusen då kalla vindar ständigt drog förbi.
 
300g rödlök i form av sättlökar.
 
 
Är dock väldigt nöjd med att det viktigaste av sådden är klart. Nu gäller det "bara" att hålla ogräset borta och hoppas på god skörd i höst.
 
Mycket kvickrot i landet som ni kanske ser. Förra året var jag sjuk och nyopererad under sommaren och ogräsrensningen uteblev nästan helt. Ogräset frodades men trots det blev det en god skörd.
 
Frölådan! I år har jag varit duktig och köpt en plastbytta att ha alla fröer i, snyggt sorterade så att jag ska hitta dom. Med klädnypor har jag buntat ihop dom i grupper. Tomatfrön för sig, gurkfrön för sig osv.
 
Planen är att även solroser, majs och pumpor ska komma ner i jorden, men det känns lite mindre viktigt. Det är bara bonus!
Håller dessutom på att vänja tomatplantorna vid utomhustemperaturer så att även dom kan få sin plats i jorden. Idag var det dock kyligt ute så dom såg lite ledsna ut när jag hämtade in dom på eftermiddagen. Jag klandrar dom inte! Nu är dom däremot glada igen.
 
Gurkplantorna har tagit fart ordentligt och är jättehöga, hoppas på att det snart blir så pass varmt att även dom får komma ut. Gurkor är mycket känsligare för kyla än tomater så dom får vackert stanna inne ett tag till. Utegångsförbud helt enkelt. Dom tåligare tomaterna däremot,  dom får vara ute och roa sig lite(vare sig som vill eller inte)
 
Nu på kvällen slängde jag ihop en god pytt i panna med potatis, palsternacka, ägg och inlagda rödbetor från föräldrarnas gård. Övriga varor var köpta. Närproducerat är snäppet godare, och framförallt roligare.
 
 
När detta inlägg är klart ska jag krypa till kojs. Orken är inte vad den borde vara och jag behöver vila.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0